Beslenme tüm canlılarda yaşamlarını kaliteli şekilde sürdürmek, gelişimlerini sağlamak, hastalıklarla daha az karşılaşmak için oldukça önemlidir. Beslenmenin dengeli olması, tek tip beslenmenin yerine, kedilerin ihtiyaç ve durumuna uygun bir program üzerinde gitmek, gelişimleri ve bağışıklık sistemlerinin güçlü kalması için araştırılması ve üzerine düşülmesi gereken bir durumdur. Kediler hareketli, avcı canlılar olması sebebiyle etobur ve protein ihtiyaçları yüksek canlılardır. Yemek konusunda her birinin seçici olması, koku duyularının gelişmiş olması hem sağlıklı hem damak zevklerine uygun seçimleri onlara sunmamız konusunda bazen bizleri yorabilmektedir.
Gelelim yaş kimi zaman da konserve mama olarak bilinen besin tipine. Ayıla bayıla tüketilen bu ürünün ne kadarı faydalı ne kadar zararlı, kullanım limiti nedir, nelere dikkat edilmeli. Kuru mamalara nazaran daha çok yenen ve iştah açıcı olan bir ürün olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Ev kedilerinden, sokak kedilerine kadar ırk, cinsiyet, tür fark etmeksizin hemen hemen hepsinin ortak noktası bunlara burun kıvıramamalarıdır muhtemelen.
Yaş mamaların içeriği genel olarak, et türleri, sebze, tahılgiller, yağ ve bol miktarda su içerir. Kimi zaman püre şeklinde olabilirken, büyük parça halinde de sunuluyor olabilir. Tipine göre soslu ya da jel içerisinde daha çok sıvı ağırlıklı kedilerin günlük ihtiyacına uygun, besin değerlerine sahip şekilde satışa sunulmaktadır. Takviye amaçlı ek besin olarak kullanılması uygun olup, kuru mama tipinde beslenen kediler için, arada ödül, değişiklik ve az su içen kediler için sıvı takviyesi yapmak adına destekleyicidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli kriter, kedinizin yavru, yetişkin, yaşlı ya da kısırlaştırılmış olup olmadığına dikkat etmenizdir. Çünkü yavru kediyle, yaşlı kedinin besin ihtiyaçları aynı değildir. Ayrıca düşük kalitede birçok yaş mama bulunmakta birlikte, içerdiği et oranı az olup, tahıl ve sebze türevlerini baskın tutarak, ağırlığını bu şekilde doldurmaktadır. Bunlara dikkat etmeli, protein, vitamin, mineral ve diğer besin değerlerine göz atmaktan geri kalmamalıyız. Besin değerleri içerisinde ilk bakmamız gereken şey ise içinde et türü ve miktarıdır. Sürekli yaş mama ile beslemek sağlık sorunlarını tetikleyeceği gibi tek tip kuru mama beslenmesi de faydalı değildir. Aşırı kilo alımı ile iç hastalıkları, diyabet tarzı hastalıklara yakalanmamak için aradaki dengeyi iyi kurmak ama arada kedimize de besin çeşitliliği sunmak iyi gelecektir. Doğaları gereği etçil olan kedilere haftalık 1-2 kez yaş mama takviyesi yapmak yeterli gelmektedir.
Yaş Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Konserve ya da paketin, şişme, kabarma yapmamasına, son kullanma tarihine bakılmalıdır.
- Kedimizin yaşı, yapısı, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır.
- Karbonhidrat oranları düşük ve protein miktarı yüksek yaş mamalar tercih edilmelidir.
- Yaş mamaların yeteri seviyede sıvı içerdiğine dikkat edilmelidir. (3/2’si sıvı, sos, jel olması uygun seviyedir)