MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Hamile Köpek Bakımı ve Beslenmesi

19.11.2019 11:17:27

Ciddi manada stresli geçen bu süreç tahmini 55-72 gün arası süren bir dönemi kapsar. Köpeğimizin bakımına ve beslenmesine ekstra özen gösterilmeli ve ona ilgiyle yaklaşılmalıdır. Gebeliğin süresi, yavru sayısı gibi soruların cevabı ve herhangi bir sıkıntı olup olmadığını veteriner gözetimindeki muayenelerle öğrenebilirsiniz. Yavruların ve anne köpeğimizin bu durumu daha rahat ve problemsiz geçirmesi adına bizler ne gibi yol izlemeliyiz.

Hamile Köpeklerde Doğuma Hazırlık

Hamile köpeklerde bu durumun belirgin hale gelmesi 1 ayı bulabilir. Bu sebeple şüphelendiğiniz durumda, uzman bir veterinerden yardım almanız en mantıklı seçimdir. İnsanlarda olduğu gibi, köpeklerde hassas ve sıkıntılı bir süreçten geçebilmektedirler. Bizler ise onlara bu süreci daha rahat atlatmaları, sağlıklı yavrulara sahip olabilme adına, bazı ön hazırlıklar yaparak, onların daha kolay yapmasına yardımcı olabiliriz. Öncelikle doğum yapacağı ortamı hazırlamalı ve onu buraya alıştırmak için destek olmalıyız. Yeteri kadar stres olacak köpek, doğum yapmak için bölge ararken daha da strese girebilmektedir. Köpeğimizin rutin aşıları eksiksiz ve tam olarak yaptırılmalıdır. İç ve dış parazitleri kontrol ettirilmelidir. Çiftleşme sonra 30-40 günlük sonrası dönem içerisinde veterineri ziyaret etmekte fayda vardır. Bu esnada kaç tane yavru dünyaya geleceği de öğrenilebilmektedir. Az önce doğum yapabileceği bölgeyi onu alıştırmaktan bahsetmiştik. Bunu biraz daha derinlemesine incelersek, onu alıştırırken, ortamı da onun rahatlıkla doğum yapabileceği şekilde hazır hale getirmek gerekir. Doğum yapacağı bölgede yatacağı yumuşak, havlu tarzı çöpe gitmesine göz yumulmasında sıkıntı olmayacak şeyler, kâğıt havlu, yavruları sıcak tutması adına, sıcak su torbası ya da boş şişelerden oluşturulacak sıcak su şişeleri. Annenin ve yavruların temizliği sağlandıktan sonra, annenin onları rahatlıkla kontrol edeceği ve emzirebileceği büyük bir yatak. Göbek bağının kesilebilmesi için, temiz, sterilize edilmiş bir makas. Ve her türlü aksilik karşısında, kenarda veterinerin aranmaya hazır beklenmesi. Unutulmamalıdır ki hayvanlar doğal olarak ne yapmalarını gerektiğini bizden daha iyi bilmektedirler. Fakat tedbirli olmaktan zarar gelmeyeceği gibi, içgüdüsel olarak onlar gerekli hareketleri yapacaktır. Göbek bağını kesemeyen anne yerine müdahale etmek gerekebilir. Doğduktan sonra mukoza tarzı yapışkan sıvıyı anne yalayarak temizler. Yorgun ve bitap düşmüş anne bunu unuttuğu taktirde kâğıt havlu ile sizin müdahale etmeniz gerekebilir. Yavrunun burun delikleri tıkayıp, nefessiz kalmasına ve ölmesine neden olabilir.

Hamile Köpeklerde Beslenme

Köpeğinizin ırkına, cinsine, geçmişine, doğum yapacağı yavru sayısına göre veteriner hekiminiz yardımıyla da daha geniş kapsamlı bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz. Artık tek başına olmamakla beraber, karnında yavrularıyla, çok daha fazla beslenmeye ve güçlü kalmaya ihtiyacı olacaktır. İlk 30-35 gün anne normal beslenme düzeniyle, kendisine ve yavrularına yeterken, daha sonraki süreçte çok daha fazlasına ihtiyaç duymaktadır. Besin değerleri daha yüksek ve gücünü maksimum düzeyde tutacak ekstra yiyeceklerle onu desteklemeniz uygun olacaktır. Az az ama sık beslenmeleri, fazla kilo almalarını ve strese girmelerini önleyecektir. Ayrıca düzenli beslenmenin yanında, vitamin, mineral ve kalsiyum takviyesi iskelet sistemleri için doğum esnasında ve sonrasında güçlü ve ayakta kalmalarına yardımcı olacaktır. Su kabındaki suyun günlük olarak değişmesi ve taze olarak sunulması önemlidir. Bol bol su içmeye teşvik edilmelidir.  Özellikle doğuma yakın iştah kesilmesi görülebilir. Bu bir problem olduğuna gösterge olmamakla beraber, doğumun yaklaştığının habercisidir.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar