MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

İzmir'de Öğrencilere 'Kepçe' ile Hayvan Sevgisi Aşılandı

17.07.2019 10:10:59

İzmir ilinin Bornova ilçesindeki Hasan Tahsin Özel Eğitim Meslek Okulu'nda 'tarım atölyesi'ni kuran öğretmen Adem Erhan, hafif zihinsel engelli öğrencilerin doğa ve hayvanlar ile iç içe olmasına katkı sağlamak amacıyla 'Kepçe' isimli bir köpek sahiplendi. Tarım atölyesinin sevimli köpeği haline gelen ve öğrenciler tarafından da bakımı üstlenen Kepçe, öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor.

DHA'nın haberine göre, İzmir'in Bornova ilçesindeki Hasan Tahsin Özel Eğitim Meslek Okulu'nda kurulan Tarım Atölyesi'nde hafif zihinsel engelli öğrenciler, toprak, bitki ve doğa ile iç içe ders görmekte. Atölyenin kuruluma öncülük eden öğretmen Adem Erhan, öğrencilerinin hayvan sevgisini de öğrenebilmeleri amacıyla Cooker kırması yavru bir köpek sahiplendi. Atölyeye gelen sevimli köpek, 9. sınıf öğrencileri tarafından sevinçle karşılandı. Kepçe ise atölyeye hızla uyum sağladı. Köpeğin bakımını sırayla üstlenen öğrencilerden çoğu hayvanlara karşı korkularını yendi. Öğrencilerin yemekhanedeki yemek artıkları ile besledikleri Kepçe, artık tarım atölyesinin bir üyesi haline gelmiş bulunmakta. Ön bahçede kendi yaptıkları kedi evlerinde ise 10 kedi besleyen merhametli öğrenciler, köpek sevgisini de tanımış oldular. 

Her çocuğun bir hayvan bakımında rol almasını dile getiren öğretmen Adem Erhan, "Burada bir sürü köpekten korkan öğrencimiz vardı. Kepçe'yi severek bunu aştılar. Tarım atölyemizde çocuklar doğaya, toprağa ve bitkiye dokunuyorlar. Bu onların üzerinde çok büyük değişimler yarattı. Burada tavuklarımız var, fakat tam anlamıyla doğal bir ortam olması için daha çok hayvan olmalı diye düşündüm. Çocuklar doğaya tam dokunmalı. Bir hayvanla yaşayan çocuk, yetişkin olduğu zaman hiçbir canlıya zarar vermez. Bu sevgiyi, onun da bir canlı olduğunu hissedebilmeleri için köpeğin onların kucağına atlaması gerekiyor. Korkan öğrenciler artık Kepçe'nin onlarla oynamasını istiyor. Kepçe'yi akşamları bağlıyoruz. Her gün başka bir çocuğa 'Kepçe'yi sen serbest bırak' diyorum. Kepçe onu serbest bırakanlara çok bağlanıyor, bu nedenle çocuklar onu serbest bırakmak için yarışıyorlar. O bizim bir parçamız oldu" dedi.

'O bizim köpeğimiz değil, biz onun insanı olmaya çalışıyoruz'

Tarım atölyesinde öğrencilerin bitkiler ve doğayla ilgilenerek ders olarak görmekten çok hobi edindiklerini anlatan öğretmen Erhan, "Bitkiler ve toprak günümüzde bir tedavi aracı olarak zaten kullanılıyor. Öğrenciler burada geçirdikleri vakitlerde toprağa bitkileri ekiyor, onların gelişim sürecini takip ediyor ve bitkiler büyüdüğünde başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Bitkilerin ve hayvanların bakım sorumluluğunu çocuklara vermek, sevgisini göstermesini sağlamak, hayvanın onu sevdiğini düşünmesi bu çocuklar için büyük adımlar. Atölyemizdeki örnek çalışmaların tüm okullarda olmasını istiyoruz. Gelecekte kuyruğu kesilmiş, kuyruğuna teneke bağlanmış hayvanlar görmek istemiyoruz. Hayvan sahiplenme, çocuklardaki vicdan gelişimine katkı sağlıyor. Yoksa hayvanlar bazı kesimlerce oyuncak olarak görülüyor. Yeni nesil yetişkinler için, çocukları için bir eğlence aracı olarak görülüyor. Çocuklar burada o hayvanın da sevgiye ihtiyacı olduğunu, canlı olduğunu yaşayarak gördükleri için ona zarar vermiyorlar. Hayvan sevgisini öğrenip, empati kurmayı öğreniyorlar. O bizim hayvanımız değil, biz onun insanı olmaya çalışıyoruz. Sevgi dokunmakla başlar, biz de onlara dokunuyoruz" dedi.

Melis KARAKUZULU / İZMİR (DHA)

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar