MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Hayvanlar Hakkında İlk Kez Duyacağınız 10 Şaşırtıcı Bilgi

16.07.2019 14:35:13

Tarih öncesinden bu yana hayvanlar alemi, insanların merak ettiği konulardan birisi haline gelmiştir. Eski insanlar özellikle de yırtıcı hayvanları inceleyemediğinden onlara karşı merakı daha fazla olmuştur. Bu meraklarını ise hayvanların dış görünüşlerine karşı verdikleri tanrısal sıfalarla açıklamışlardır. Günümüzde ise teknolojinin bize sunmuş olduğu imkanlar dahilinde merak, bilimsel açıklamalar üzerine yerini hayranlığa bırakmıştır. Haydi, hayvanlar aleminin gizemli dünyasına biraz olsun giriş yapalım.

1) Flamingolar neden pembedir?

Gerçekten merak edilen konulardan biri haline gelen bu husus flamingoların fazlaca mavi-yeşil alg yemelerinden kaynaklıdır. Mavi-yeşil alg adı üstünde mavi-yeşil fakat durum bu şekilde böyle değil. İsmine rağmen algler; pembe, mor ve kırmızı renkli olabilir.

2) Dünyanın en uzun hayvanı hangisidir?

Bilimsel ismi Lineus longissimus olan bantlı solucan 60 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun hayvanı olarak bilinmektedir. Binden fazla türü olan bu solucanların çoğunluğu sularda yaşıyor. Çok uzun ve ince yapıları vardır. Fosil kalıntıları bu canlının 500 milyon yıldır var olduğunu gösteriyor. Bu hortumlar bazen soluncanın kendi boyutundan 3 kat fazla hale gelebilir.

3) Arılar neden vızıldar?

Arıların ana vızıldama sebebi iletişim kurmalarıdır. Arılarla ilgili on farklı ses tanımlanmış hâlde. Bu seslerin her biri belirli olay döngüsü ile özdeşleştirilmiş. En bilineni ise "yelpazelenme"dir. Saniyede 250 vuruş hızıyla uzun ve durağan olan bu kanat çırpışıkovanın kendisiyle daha güçlenen bir sese dönüşmüş hale geliyor. Örneğin bir kovana yaklaştıkça sesin değiştiğini duyacak olmanız bunun sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Arılar bacaklarını duymak için kullanır. Kovandaki ses ve titreşim yoğunluğu sayesinde arılara iletiliyor.

4) Panter diye bir hayvan var mıdır? 

Panter diye bir hayvan aslen yoktur. Bu kelime eski bir Hint dili olan Sanskrtik dilinde beyazımsı sarı renk manasında esasen kaplanlar için kullanılan "pandarah" kelimesinden geliyor. Yunanlılar bu kelimeyi almışlar ve tüm hayvanlar manasına gelen "panthera" kelimesini oluşturmuş. Günümüzde insanların aklında var olan panter imgesi ise esasen Afrika ve Asya'da yaşayan siyah leoparlara ya da güney afrikada yaşayan siyah jaguarlardır.

5) Yunuslar su içer mi?

İnanılmaz merak edilen konulardan birisi de yunusların su içip içmediğidir. Yunuslar bir şey içmiyorlar. Evet şaşırtıcı gelebilir ama gerçekten bir şey içmezler. Bu hayvanlar su ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor peki? Yunuslar yedikleri yiyeceklerden ya da vücündaki yağları sindirerek elde ediyorlar.

6) Dünyada en fazla bulunan kuş hangisidir?

Bu sorunun cevabı apaçık piliçtir. Piliç; tavuğun genç ve gelişim çağında olanına denir. Dünyada yaklaşık olarak 52 milyar piliç olduğu tahmin ediliyor. Bunun yüzde 75'i et üreimi için. Piliçler 3 bin yıldır yumurtaları için besleniyordu. Bu durum özellikle devasa boyutlara ulaşmış gıda endüstrisinin bu hayvanların gelişim sürecini hızlandırma sonucunda oluştu.

7) Devekuşları kafalarına kuma gömer mi?

Bilinenin aksine devekuşları kafalarını kuma gömmezler. Eğer devekuşu kafasını kuma gömseydi muhtemelen havasızlıktan hayatını kaybedebilirdi. Bu efsane tamamen devekuşlarının bazen yuvalarında bulunan genel olarak yere kazılmış sığ deliklerden kaynaklanıyor. Eğer bir tehlike ile karşı karşıya kalırsa çok hızlı bir şekilde ortamdan kaçarlar. Hızları bazen 65 kilometreye kadar varan bu hayvanlar 30 dakika aralıksız bir şekilde koşabiliyorlar. 

8) Develer hörgüçlerinde ne depolar?

Deve her ne kadar Kuzey Afrika ve Ortadoğu toprakları ile özleşmiş olsa dahi aslında develer Kuzey Amerika kökenlidir. İlk zamanlar develer bilinen halinden farklı olarak zürafaya yada ceylana benzediği ileri sürülmektedir. 4 milyon yıl önce Bering kara köprüsünde Asya'ya ulaşmışlar.

Develer hörgüçlerinde düşünenin aksine su depolamıyorlar. Hörgüçlerde yağ depolanıyor. Bu yağ enerji deposu olarak kullanıyor. Suyu ise vücut boşluklarında depolayıp kullanıyorlar.

9) Dodo kuşunun nesli neden tükendi?

Dodo kuşu, 17. yüzyılda nesli tükenen güvercingiller ailesinden bir kuştu. Portekizce "budala" anlamına gelen Dodo kuşu bu anlamını pekişterecek derecede halk arasında ün yapmış bir hayvan türü olarak biliniyordu. Kara yırtıcılarının olmadığı bir çevrede gelişmiş. Doğal ortamı olan ormanların yok edilmesi, sonraları ise adaya domuz ve köpek gibi hayvanların gelmesiyle kısa bir sürede yok olmuştur. 

10) Gergedan boynuzu neyden oluşuyor?

Gergedan boynuzu zannedildiği gibi saçtan oluşmuyor. Bu boynuz sıkıca toplanmış keratin liflerinden oluşuyor. Gergedan, tümüyle keratin proteininden oluşan biy boynuza sahip tek hayvandır. Diğer hayvanlardan farklı olarak gergedan boynuzunda kemik özü bulunmuyor.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar