MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Başka Ülkelerde Var Olan 10 Hayvan Koruma Yasası

16.07.2019 12:37:22

Dünyadaki tüm canlılarımıza sahip çıkmamız gerekiyor ve onların haklarını savunmak bizim insanlık adına bir görevimiz niteliği haline geliyor. Sizlerle farklı ülkelerdeki hayvan hakları yasalarından bazılarını paylaşacağız. Umuyoruz ki ülkemizde de bu yasalar bir an önce yer edinebilsin. 

1) İsviçre'de 2005 yılından itibaren omurgalı hayvanlar için taşıyabilecekleri yükten daha fazlasını taşımaları yasaklanmıştır. İsviçre 1992 yılında hayvan dostlarımızı anayasal olarak tanımış ilk ülkedir. Diğer ülkelere göre hayvanlara oldukça saygı duyan bir ülke.

2) Avusturya en sıkı hayvan hakları yasalarından birini barındırıyor. 2004 yılında kabul edilen yasaya göre hayvanlara ağır korku dahil herhangi bi acı hissettirmek yasaklanmış hâlde. Avusturya'daki yasaya göre, hayvanlar insanların bakma sorumluluğunda olduğu insana eş varlıklar olarak kabul edilmiş durumda. Hayvanların sosyal bağ kurma ihtiyacını dahi içeren yasanın ihlali durumunda ise yasağın büyüklüğüne bağlı olarak para cezası veya bir yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

3) İngiltere'de ise hayvanların herhangi bir uzvuna süs bağlamak dahi yasak. Ülke bu konuda oldukça katı yasalara sahip ve 20 bin pounda kadar para cezası ve 51 haftalık hapis cezası ile bu konuda ne kadar ciddi oldukları aşikâr.

4) Almanya'da katı yasalara sahip bir diğer ülke. Ülkede doğal koruma alınta olan arıları öldüren kişiler 65 bin euroya kadar ceza alabiliyor. 
Almanya Ceza Hukukuna göre hayvan haklarına ilişkin bir hüküm bulunmamakla beraber Anayasa'nın 20. maddesi “Devlet gelecek nesiller yararına doğal hayatı ve hayvanları korumak sorumluluğundadır” hükmü ile hayvanları koruma altına almıştır. 

Bu madde Almanya'da hayvan haklarıı koruma yasasına bir temel kazandırmış ve Almanya Hayvan Hakları Koruma Endeksi'nden B notunu almıştır.

5) İsviçre, balıklar da dahil doğal olarak sosyal olan havvanların tek başına beslenmesini yasaklamıştır. İsviçre hayvan hakları hususunda oldukça ilerlemiş ülkelerden biri olarak göz önüne çıkıyor. İngiltere gibi İsviçre'de hayvanları hisseden canlılar olarak kabul etmiş durumda. Hayvanları çok çalıştıran, kötü davranan kişilere suçun büyüklüğüne göre para cezası veya 3 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

6) 1966 yılında Amerika'da Hayvan Refahı Kanunu'nun kabul edilmiş olduğunu ve hayvanların deney olarak kullanımına ilişkin düzenlemeler yapıldığını biliyor muydunuz?

7) Bulgaristan'da sirklerde gösteri amaçlı yabani hayvanların kullanımı yasaklandı. Aslan ve kaplan gibi yabani hayvanların eğitiminin doğalarına uygun olmadığı düşünüldüğü için başlatılan bu yasak diğer -evcilleşmiş- sirk hayvanlarını kapsamamakta. 


Meksika ve Hollanda'da sirklerde yabani hayvan kullanımını yasakladığını geçtiğimiz senelerde duyurdu.

8) Fransa, hem sahipli hem sahipsiz hayvanların hayatlarına yönelik yapılmış saldırılar bilinçli şekilde yapılmış ise 1500 euro para cezası uygulanmakta. 

9) İtalya'da hayvan sahiplerinin hayvanları terk etmesi durumunda bir yıla kadar hapsi istenmekte olup 10 bin euroya kadar para cezası uygulanmakta.

10) İtalya'da hayvanları gereksiz yere öldürenlerin yada kötü müameleye tabi tutanların 18 ay hapsi isteniyor. Ayrıca, yasaya uymayanlara ise 15 bin avro para cezası uygulanmaktadır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar