Beslenme insanlarda olduğu gibi kedilerde de sağlıklı bir gelişim ve hastalığa yakalanmamaları açısından büyük bir öneme sahip olabiliyor. Sağlıklı, uzun ve hastalıklardan uzak bir yaşam için yavru hallerinden itibaren belirli besin değerlerine sahip kaliteli mamalarla beslenmelerinin önemi daha da artıyor. Kedi beslemeye başlamadan önce belki de bilmeniz gereken en önemli başlık onların yanlış ve sağlıksız beslenmeye maruz kalmalarının önüne geçmeniz olmalıdır. Beslenme kaynaklı hastalıklar çok fazla olup vücutlarının belirli bir bölgelerinde görülebilecek fiziksel bir rahatsızlık gibi zamanla iç organlarını dahi tahrip edebilecek sonuçlar ortaya çıkabilir.
Beslenme kaynaklı yapılan hatalar sonucu dostunuzun başına gelebilecek rahatsızlıklar ise şu şekildedir!
Kilo Alma ve Obezite
Sadece insanlara özgü olmayan bu rahatsızlık kesinlikle hastalık kategorisindedir. Kediler yedikçe daha da fazlası verilen mamalar ve konserveler bir süre sonra evcil dostunuzun daha da az hareket etmesiyle kilo olarak geri döner ve öylece kalır. Karbonhidrat ağırlık beslenen kedilerde ve çok az oyun oynatılan kedilerde görülen bu durum akabinde birçok hastalığında oluşumunu tetiklemektedir. Tek başına hastalık olmaması ve başka hastalıkları da ortaya çıkarması onu günümüzde ciddi bir tehlike haline getirmektedir. Bu nedenle evcil dostunuzun yaşına ve günlük harcadığı enerji miktarını göz önünde bulundurarak ölçülü besleme yapmanız önemlidir.
Diş ve Diş Eti Hastalıkları
Diş taşı, tartar ve plak oluşmasıyla başlayan bu durum zamanla farklı diş hastalıklarını doğurmaktadır. Devamında dişlerin çürümesi ve bunun geç fark edilmesi sonucu farklı ağız hastalıkları sonucu tüm dişlerinin çekilmesine kadar gidebilir. Rahat beslenemeyecek olan kedilerin zamanla yaşadığı yeme sıkıntısı kilo vermesine ve güçten düşmesine de yol açacaktır.
Aşırı karbonhidrat içerikli beslenen kedilerin bunu içeride parçalayan enzimleri bulunmamaktadır. Ayrıca birçok kedi sahibinin diş fırçalama gibi bir rutini uygulamaması da zamanla dişlerin yapısında bozukluklar oluşması ve kedinin rahatsızlık yaşadığının farkına bile varamadığınız defalarca kez gözler önüne sermiştir.
Üriner Hastalıklar
İdrar yolu, böbrek ve bunları etkileyen birtakım enfeksiyonlar üriner hastalıkların en sık karşılaşılanlarıdır. Kedilerin sokak kedileri dahi olsa büyük bir çoğunluğu kuru mamayla beslenmektedir. Bu olması gereken olup birçok insan başka bir noktayı atlamaktadır. Kediler su içme konusunda oldukça tembel hayvanlardır. Bu nedenle yedikleri mamanın yanında mutlaka taze ve temiz su bulundurulmalıdır. Üriner sistem faaliyetlerinin daha sağlıklı işleyiş göstermesi açısından günlük ihtiyaçları olan suyu içmeleri ve buna teşvik edilmeleri son derece önemlidir. Mama geçişlerinde özellikle kısırlaştırma zamanı atlanmadan operasyon uygulanmalı ve daha uygun bir mamaya geçişleri sağlanmalıdır.
Kemik Hastalıkları (Raşitizm)
Onları beslerken yanlış beslemenin de birtakım etkileri vardır. Konumuz itibariyle olumsuz sonuçları açıklamaya çalışıyoruz. Aynı insanlarda olduğu gibi kedi dostlarımızda da eksik kalsiyum alımı özellikle gelişim çağındaki kedilerde sorun çıkmasına neden olabilir. Sadece kalsiyum eksikliği değil, D vitamini ve yeteri kadar fosfor alamayan dostlarımızın da raşitizm yaşaması sıklıkla görülmektedir. Bunlardan mahrum kalan ve yeteri kadar dengeli beslenemeyen dostlarımızın ayrıca bu eksikliği yaşamaması için bol bol güneşe çıkmaları da önerilmektedir.