Her beyaz kedi Van kedisi değilse muhtemelen her gördüğümüz siyah kedi de Bombay kedisi değildir. Halk arasında bilinen bir yanlışın aksine, bugünkü konumuz görüntüleriyle minyatür kara panterlere benzeyen bu ırk konusunda bilgi yelpazemizi biraz daha genişletmek olacaktır.
Tarihçesi
Mini panter ebatlarında tamamen siyah kedi ortaya çıkarılması isteğiyle 1950’li yıllarda, Sable Burmese ve Siyah Amerikan kedisinin çiftleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Parlak ve saf siyah rengiyle büyüleyici renkleri vardır. 1976 yılında yeni bir ırk olarak kabul görmüş olup, kayıtlara işlenmiştir. Hindistan’ın Bombay şehriyle bir alakası olmamakla birlikte bu kedinin üreticisi aslında, siyah Burmese kedisi ortaya çıkarmak isterken bu yeni türün ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Bombay Kedisi Fiziksel Özellikleri
En belirgin özelliği, saten gibi parlak siyah olmasıdır. Büyük yuvarlak gözlere sahip olmakla birlikte, yeşil ve gri tonları gözlere sahip olabilirler. Geniş bir yüze sahiptir. Orta boy kedi ırklarında kendini kategorize etmiştir. Kilo alsa dahi fit bir görüntüsü bulunmaktadır. Safkan ve melez olmayan türlerinde, herhangi farklı desen, renk karışımı bulunmamaktadır. Son olarak belirtmek gerekirse, patilere de tüylerine benzer şekilde simsiyahtır.
Bombay Kedisi Karakteri
Oldukça sosyal bir ırk olan Bombay kedileri, yalnızlıktan zerre hoşlanmazlar. Atletik vücut yapısına sahip olmalarından mütevellit, oyuncu ve hareketli olması hiç de şaşırtıcı değildir. Irk karışımından dolayı, sakin mizacı da üzerinde taşır. Ayrıca kucak delisi olup, kucağınızda mırlayana kadar kolay kolay gitmezler. Böyle bir ırkı beslemek istiyorsanız bol bol kedi oyuncağı ile onu meşgul edebilecek aksesuara da sahip olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Meraklı ve zeki oluşu bazı kısa komutları öğrenmesini sağlayabilir. Kendine halinde, iç dünyasında yaşayan bir ırk arayışı içindeyseniz Bombay Kedisi sizi biraz ters köşe yapabilir. Sevecen ve oyuncu kediler olmasına rağmen çok da aktif değillerdir. Sahibiyle iç içe olmak ve sevilmeye düşkün bu kedi türünde, çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla kolaylıkla anlaşabilir. Yürüyüş yapmaya meyilli bu ırk türünde, köpeklerle anlaşma seviyesi oldukça yüksektir.
Bombay Kedisi Bakımı
Yemek yeme konusunda kendisini frenleyemediği için öğün miktarına dikkat etmek gerekir. Kilo fazlalığı olması halinde bile obez bir görüntü çizmez. Her kedide olduğu gibi yağ oranı düşük ve protein oranı yüksek mama tercihinde bulunabilirsiniz. Mama ve tuvalet kabı temizliğinde gerekli hassasiyeti göstermemiz onların sağlığı açısından önemlidir. Kısa tüylü olması sebebiyle haftalık, fırça ile tarama ve tüy bakımı yeterli gelmektedir. Ses eşikleri oldukça düşük olduğu için, yüksek sesli ortamlardan çok hoşlanmazlar. Haftalık diş bakımı ve 2-3 haftada bir tırnak kesimi ile normal kedilerimizde nasıl hijyen kurallarına dikkat ediyorsak, gerekli özeni göstermek yeterli olacaktır.