Köpek sahiplenen birçok insan genelde yavru köpek sahipleniyor olsa da yetişkin bir köpek sahiplenmenin de birçok kolaylığı ve avantajı bulunmaktadır. Tek seçeneğinizin yavru köpek olmadığı gibi sahipleri tarafından terkedilmiş, bakımsız kalmış, istismara uğramış veya barınaklarda çok da iyi olmayan şartlarda bir yaşam süren köpeklere yeni bir yuva olmak yaşanabilecek en güzel duyguların başında gelir.
Yetişkin bir köpeğin karakterinin ve davranışlarının oturması nedeniyle onu daha hızlı ve kolay tanımanızı kolaylaştırır. Birçok davranışının oturmuş olması avantaj olduğu gibi dezavantaj da sağlar. Ona tekrar şans verilmiş olması ve yeni bir yuvaya gidiyor olması bunun kıymetini bilmesi açısından fazlasıyla önemlidir.
Yetişkin Bir Köpek Sahiplenmenin Avantajları
Yetişkin bir köpek olması nedeniyle önceki sahipleri tarafından en azından temel eğitimlerini almış olabilir. Tuvalet eğitiminin yanında, itaat eğitimini de almış olması işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Tuvalet eğitimi gibi zor bir süreci hiç yaşamadan atlatıyor olmanız hem vakit hem de yaşayacağınız stresi hiç yaşamamanız büyük bir avantajdır. Sahiplenmeden önce sahiplendiğiniz kişilerden bunun bilgisini almayı asla ihmal etmeyin.
Yetişkinliğe erişmiş bir köpeğin karakteristik davranışları tamamen oturmuş olup ailenize katılmasında ve uyum sağlamasında ne kadar başarılı olabileceğini anlayabilirsiniz. Onun sizden beklentileri ve sizin ondan beklentilerinize uygun olup olmadığını kesin karar verebilirsiniz.
Yetişkin köpeklerin yavru köpeklere nazaran hareketliliği az olup enerji seviyesi biraz daha düşüktür. Bu durum temel ihtiyaçlarının giderilmesi dışında bakımı açısından ekstra efor sarf etmenizin önüne geçecektir.
Köpek ırkları hakkında tam bilgiye sahip değilseniz en azından fiziksel açıdan ulaşabileceği maksimum kilo ve uzunluğa ulaşmış bir köpektir. Yaşam alanınıza uygunluğu konusunda en garanti fikri verebilecek bu durum karşısında ileri de büyümesine karşı yaşayabileceğiniz kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız.
Yetişkin Bir Köpek Sahiplenmenin Oluşturabileceği Zorluklar
Geçmişte yaşadığı üzücü ve istismar olayları onun karakterinde derin yaralar açmış olabilir. Bunu tamir etmeniz ve onun tekrar güvenini kazanmanız biraz vaktinizi alabilir. Fakat başarılı olduğunuzda çok daha sevgi dolu ve size içtenlikle bağlı bir dostunuzun olacağından şüphe duymamalısınız.
Kötü alışkanlıkları ve oturmuş istenmeyen davranışlarının düzelmesi biraz emek ve vakit alabilir.
Ev ortamına alışkın şekilde yetişmemiş köpeklerin buraya uyum sağlaması açısından biraz çaba göstermeniz gerekecektir. Ev içerisindeki elektrikli aletlerin sesi dahi onları fazlasıyla ürkütebilir.
Sahiplendiğiniz süreye kadar geçen sürede bakımsızlık ve sağlıksız ortamda büyümesi kalıcı hastalıklara sahip olmasına neden olabilir. Siz sahiplendikten sonra rutin bakımlarından, veteriner kontrollerine ve hatta mama kalitesine kadar ekstra çaba göstermeniz gerekebilir.
Evde başka köpekleriniz ya da kedileriniz var ise arkadaş olmaları ve tanıştırılmaları sürprizlere açıktır. Bu sürecin biraz meşakkatli ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu asla unutmayın. Daha önceki yaşam alanlarında ve sahiplenildikleri yerde çok daha asosyal büyümeleri ve bu zamana kadar gelmeleri asla onların suçu değildir.