Öncelikle yeni doğmuş kedilerin ilk 7-10 günlük süreçte gözleri kapalıdır. Gelişimine bağlı olarak farklılık gösterse de en fazla 2 haftalık olduklarında gözleri tamamen açılmaktadır. Göz göze geldiğiniz o ilk an oldukça büyülü ve etkileyicidir. Dikkat kesilen herkes yavru kedilerin gözleri açılmaya başladığı andan itibaren gözlerinin mavi olduğunu görmüştür.
Zaten yavruyken sevimli olan bu kedilerin daha da sevimli görünmesinde etkili bu gözlerin daha sonra da farklı bir renge yani asıl kalıcı göz renklerine dönüşür. Genelde kedi sahipleri yavrularının mavi renkli olduğunu düşünseler de bu genel olarak tüm yavru kedilerde görülen bir durumdur. 6-8 haftadan sonra kedilerin göz renkleri asıl kalıcı renklerine dönmeye başlar. Irkına ve genetik özelliklerine göre yeşil, sarı, zümrüt, turuncu, bakır, kahverengi olabilir. Renk değişimi 3. aylığa eriştiklerinde son bulur. Bu esnadan sonra göz renginin ilerleyen gelişim sürecinden sadece renk tonunun koyulaşması görülebilir.
Kedilerde Göz Rengi Oluşumu
Bu dostlarımızda aynı insanlarda olduğu gibi kürk renginde olduğu gibi göz renginde de melanin pigmenti rol alır. Melanosit adın verilen hücreler tarafından üretilen bu pigmentin seviyesinin yoğunluğuna bağlı olarak göz renginin de o kadar koyu olması beklenmektedir. Gözleri yeni açılan kedilerde bu olaylar henüz devreye girmemiştir. Bu nedenle yeni doğan kedilerin hepsinin gözleri bulanık görmekle birlikte mavi renk tonlarındadır. Büyümesine bağlı olarak bu hücrelerin sayısı ve çalışma hızı artmaktadır. Asıl göz renkleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Rengi ve renk tonunun tamamen oturması ise 4 ayı bulabilir.
Kedilerde Göz Renkleri Neden Farklılık Gösterir?
Genelde bu durum anne-babaları ve atalarından gelen gizli genetik kodların ortaya çıkması nedeniyle değişkenlik gösterir. Anne ve babasının aksine farklı göz rengine sahip kedilerde ortaya çıkabilir. 2 tane sarı gözlü anne ve babadan yeşil gözlü yavru çıkabilir. Kedilerin göz rengini belirleyen pigmentler aynı göz renginde olduğu gibi kürk renginde de bu değişkenlikleri gösterir. Mavi gözlere sahip kediler hiç yok mu! diye içinizden soruyor olabilirsiniz. Mavi gözlü bir kedi sahiplenmek istiyorsanız kalıcı olan bu renge sahip kedilerin beyaz renkli kedilerde görüldüğü bilinmektedir. Ankara ve Van kedileri bunlara en güzel örneklerdir.
Göz rengi oturmuş yetişkin kedilerse ani değişimler göz sağlığı problemi habercisi olabilir. Bu durumu göz ardı etmeden gerekli kontrollerini yaptırmalısınız. Yetişkin olan bir kedi fiziksel olarak hemen hemen tüm gelişim sürecini tamamlamış olmaktadır. Mantar ve enfeksiyona bağlı ya da tansiyona bağlı rahatsızlıklar orijinal göz renginde yetişkin de olsa değişiklik yaratabilir.