MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yaz Aylarında ve Kedileri Serinletme Yolları

22.06.2020 13:08:38

Her hayvan için kış ayları kadar yaz aylarının aşırı sıcağı da zor geçer. Klimasız ve sıcaklarla sorun yaşayan bir evde iseniz kediler rahatsız olur mu? Terler mi? Bunalır mı gibi sorular aklınız kurcalıyorsa konumuza daha derinlemesine geçebiliriz.

Öncelikle bazı kedi ırkları uzun tüye sahip olmakla birlikte çok daha soğuk iklimlere uyumlu hale evirilmeleriyle bu ortam ve şartlara uygun yaşamayı başarabilmişlerdir. Bu tip kedi ırklarından belirgin olan en büyük özellik kürk yapısı ve uzun tüyleridir. Bu kedilerin çok daha sıcak ortamlarda ve yaz aylarında sıkıntı yaşaması ve buna çözüm bulması ise bizlere düşmektedir. Eğer soğuk bir bölge ya da klima çalıştırabileceğimiz bir yaşam ortamı sunamıyorsak bu konuda atılması gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz.

Kedileri Serinletme Tavsiyeleri

Kedilerin genetik olarak vücut sıcaklığı ortalama 39 derece olup genetik olarak çölde yaşayan ataları nedeniyle yedikleri birçok şeyden ihtiyaç duydukları serinletici nemi almaya meyillidir. Fakat bu sıcak bir mevsimde ve evde kapalı kalmalarının yanında yeterli gelmeyecektir. Kedilerin bizler gibi terleme imkanları bulunmamaktadır. Nefes alışverişi ve serinlik onların bu sıkıntılarını giderebilme yöntemleri arasındadır.

Taze ve Bol Su

Yaz aylarında su tazeliğini çok çabuk yitirebilir. Ve sıcak hava nedeniyle su kabından suyun çok daha çabuk tükenmesi ve buharlaşması görülen bir durumdur. Evin çeşitli yerlerine temiz ve taze su koymanız ve bunu birden fazla yapmanız yaz aylarından önemlidir. Kediler su içme konusunda fazlasıyla tembel hayvanlar olup teşvik edilmeleri gerekmektedir. Suyun güneş görmeyecek bölgelerde konumlandırılması ve sık sık tazelenmesi önemlidir.

Vantilatör ve Klima Desteği

Eviniz klimalıyla çok sorun olmamakla birlikte en azından kedinizin ve kendinizin yaşam alanında farklı tiplerde ve fiyatlarda edinebileceğiniz bir soğutucu vantilatör kullanmanız en azından yaz aylarında işinizi fazlasıyla görebilir. İçerideki sıcak hava dolaşımının sağlanması ve kedinizin gün boyunca ya da hiç olmazsa gündüz sıcağından korunması açısından işinizi fazlasıyla görecektir.

Perde ve Camların Kapatılması

Özellikle öğlen ve güneşin en yakıcı olduğu zamanlarda güneşliklerin kapalı kalması odaların aşırı ısınmasını engelleyecektir. Tüm bunların yanında sineklik dahi olsa camların kapalı durması sıcak havanın içeriye girmesini önleyecektir. Evinize giren güneş ve sıcaklık miktarını bu şekilde az da olsa azaltabilirsiniz.

Serin Bir Yaşam Alanı Kurma

Kedilerin kuytu ve karanlık köşeleri severler. Bunun en büyük nedeni karakteristik özellikleri olsa da sıcak ve soğuktan kendilerini koruma amacı gütmeleri de yatmaktadır. Rahatça uyuyabileceği güneş almayan ve nispeten evin en serin köşesini ona tahsis etmelisiniz.

Güvenlik Önlemlerine Dikkat Edin!

Kedilerimizin her ne kadar serinleme ve bu konuda alacağımız tedbirlere karşı güvenliği de ön planda tutmamız gerekmektedir. Kullanacağımız vantilatörlerin ve akşam vakitlerinde açtığımız pencere ve balkonların güvenliğini almamız gerekir. Yüksek katlardan düşme kazaları en fazla yaz aylarında yaşanmakta olup, bu zaman diliminde veterinerlerde en çok görülen kazalardan bazılarıdır. Sıcak çarpması kedilerde yaz aylarında sık görülen bir durum olmakla birlikte evcil dostunuzda gördüğünüz ani rahatsızlıklar karşısında uzman bir veteriner desteği almak için geç kalmayın. Aşağıdaki belirtileri kedinizde görmeniz halinde direkt destek alın.

  • Hızlı ve aralıksız nefes alıp verme
  • Kalp atış hızının artması
  • Gözlerin baygın ve yorgun bakması
  • Tuvalete az çiş için çıkması (susuz kaldığını gösterir)
  • Acı acı miyavlama

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar