MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yavru Köpeklerde Süt Dişi Değişimi ve Gelişimi

26.01.2021 12:40:21

Köpek yavruları da aynı insanlar gibi doğduktan 15 gün sonra süt dişleri oluşmaya başlar. İnsanlara benzeyen bu süreç zamanı gelince düşerek yerine yetişkinlikte kullanacağı dişlerin gelmesiyle yerine oturur. Bu durum belirli bir sürece tabii olup köpeklerin genetik ve ırk yapısına bağlı olarak zamanlamalarda değişkenlik gösterebilir.

Yavru Köpeklerde Diş Gelişimi

Süt dişleri yavru köpek doğduktan sonra 2. haftadan itibaren çıkmaya başlar ve bunu takip eden süreç tahmini 2-2.5 aylık olana kadar sürer. Öncelikle kesici dişler çıkmaya başlayıp azı dişlerin oluşumuna kadar sürer. Bundan sonra ise bu dişlerle vedalaşma ve yerine kalıcı olan dişlerin çıkması süreci başlar.

Her köpek süreç aynı şekilde işlemeyebilir. Yaşadığı herhangi bir hastalık ya da ırkına bağlı bazı genetik özellikleri sürelerin daha hızlı ya da yavaş gelişmesine neden olabilir. Toplam 28 taneye kadar çıkan süt dişleri 4-6 aylık dönemden sonra yerini asıl dişlerine bırakmaya başlar. Tahmini olarak bu dişlerin komple değişim süreci 8 aylık olana kadar sürebilir. Süt dişleri değişmeye başladığında alttan yetişkin dişler gelmeye başlar ve toplamda 48 tane dişe sahip olacağı yeni süreç devam eder.

Diş Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru köpek sahiplerinin en çok sabır göstermesi gereken zamanların başında gelir. Yavru agresif tavırlar gösterebileceği gibi ısırabildiği ve kemirebildiği tüm objeleri dişlerinin kaşınmasından dolayı tahrip edebilir. Aynı bebeklerde olduğu gibi yavru köpeklerde de süreç hemen hemen aynı şekilde ilerlemektedir. Onlara dişlerini kaşımaları adına uygun köpek oyuncakları almanız ve alıştırmanız bu sorunları aşmanız konusunda fazlasıyla iş görecektir.

Köpeklerin hasta olmasalar dahi bu süreçte halsizlik yaşaması ve iştahında azalma görülmesi olağan durumlardır. Aşırı bir hastalık hali olması halinde veteriner hekiminizden kontrol etmesini de rica etmeyi göz ardı etmeyin.

Süt Dişleri Düşmeyen Köpekler

Yavru köpeklerin süt dişini çıkarması ve bunun yerine gelen kalıcı dişlerinin süreci 6-8 aylık süreçte tamamlanmalıdır. Aksi bir durumda ise sorun var demektir. Kalıcı dişlerinin çıkmaya başlamasına rağmen bazı inatçı süt dişleri düşmeyebilir. Bu durumda bir uzman kontrolü ve müdahalesi gerekmektedir. Diş kökleri her ne koşulda olursa olsun güçlü köklere ve uzun süreli kanamalara neden olabilecek yapıya sahiptir. Kendi imkanlarınızla süt dişini çekmeye çalışmak ya da başka bir dişe müdahale etmek sıkıntılı bir durum oluşturabilir. Süt dişlerinin zamanında düşmemesi de diş ve ağız sağlığı konusunda dostunuzu sıkıntıya sokabilmektedir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar