MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma ve Çiğneme

26.04.2021 13:49:07

Yavru köpeğiniz, tıpkı bebeklerinin ve çocukların gelişimleri sırasında yeni dişler çıkardıkları gibi diş çıkarır. Bir insan gibi, yavrularınız önce bir dizi süt dişi çıkarır. Bu dişler sivri ve keskindir, bu yüzden bazen iğne dişler olarak anılırlar.

Köpekler 28 süt dişine sahiptir ve 42 kalıcı dişe sahiptir. Köpeğiniz büyüdükçe yerde süt dişlerini bulabilirsiniz, ancak daha büyük olasılıkla, yavru köpeğiniz yemek yerken zararsız bir şekilde dişlerini yutacaktır. Dişler düştüğünde bir miktar kanamanın meydana gelmesi normaldir, ancak miktar çok küçüktür ve sahipleri genellikle bunu yalnızca bir çiğneme oyuncağında hafif kırmızı lekeler varsa fark ederler.

Köpekler Neden Evdeki Herşeyi Isırıyor?

Yavru köpekler, erişebilecekleri insanları, mobilyaları ve diğer nesneleri çiğneyecekler; bu normal köpek davranışının bir parçasıdır. Köpekler, nesnelerin nasıl hissettiğini ısırarak keşfetmeye çalışırlar ve çevrelerindeki dünya hakkında çok şey öğrenirler ve bir köpeğin bir şeylere dokunmanın ve öğrenmenin ana yolu ağzıdır.

Bu eğilim, özellikle av köpeği gibi bilinen ırklarda belirgindir. Çiğneme aynı zamanda diş çıkarma süreciyle ilişkili olarak kabul edilen rahatsızlığı da hafifletiyor gibi görünmektedir.

Köpeğinizin Süt Dişleri Ne Zaman Düşmeye Başlayacak?

Yavru köpekler yaklaşık 3 haftada diş çıkarmaya başlar ve yaklaşık 6 hafta sonra tüm süt dişleri çıkmış olur. Önce kesici dişler (ağzın önünde) ve köpek dişleri ardından küçük azı dişleri çıkar. Köpeklerde bebek azı dişi yoktur. Yaklaşık 12 haftada süt dişleri dökülmeye ve kalıcı dişleri çıkmaya başlar. Normalde 6 aylık olduğunda, tüm kalıcı dişleri çıkmış ve tüm süt dişleri düşmüş olur.

Genç Köpeklerde Sık Görülen Diş Problemleri Nelerdir?

Süt dişleri ile ilgili sorunlar çok azdır. Bir yavruda, ileri müdahale veya veteriner diş hekimine sevk gerektirecek kadar ciddi bir diş problemi olması nadirdir. Bazı ırklar, özellikle daha küçük ırklar ve brakisefalik (kısa burunlu) ırklar, süt dişlerinin bir kısmını tutma eğilimindedir. En yaygın bölge, her yerde olabilmesine rağmen üst köpek dişleridir. Tutulan süt dişleri maloklüzyona neden olabilir(kötü bir ısırığa yol açan yanlış hizalanmış dişler) ve rahatsızlık veren dişler. Ayrıca köpekleri gelecekteki diş problemlerine yatkın hale getirirler. Yiyecekler tutulan süt dişleri, kalıcı dişler ve diş eti (diş etleri) arasında sıkışabilir ve bu da periodontal (diş) hastalığına yol açabilir. Tutulan süt dişlerinin çıkarılması gerekir. Genellikle evcil hayvanın kısırlaştırılması sırasında gerçekleştirilir.

Yavru Köpeğinizin Çiğneme Davranışları Hakkında Ne Yapabilirsiniz?

İstemediğiniz davranışı ödüllendirmeyin ve başkalarının da ödüllendirmesine izin vermeyin. Yavru köpeğiniz ellerinizi veya vücudunuzun herhangi bir bölümünü çiğniyorsa, bir köpek yavrusu gibi yüksek perdeli bir çığlık atın, elinizi çekin ve başka bir yerde oynayın.

Yavrulara çiğnememeyi öğretmenin en iyi yolu konusunda fikir birliği yoktur. Hatta bazı yöntemler çelişkili görünebilir çünkü bir köpek için işe yarayan bir şey bir başkası için uygun olmayabilir. Kişiselleştirilmiş bir öneri için veterinerinize danışın.

Köpeğiniz Çiğnemeyi Bırakacak mı?

Aşırı çiğneme davranışı, yaklaşık 18 aylıkken azalmış gibi görünmektedir, ancak köpeğe bağlı olarak, tüm hayatı boyunca bir dereceye kadar devam edecektir. Unutmayınız, çiğneme, yalama keşfetmenin ve öğrenmenin ve nesneleri bir yerden diğerine taşımanın bir yolu olarak köpekler için normal davranışlardır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar