Yavru Köpek Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar
Köpek sahiplenmek dünyanın en keyif verici şeyi olabilir. Ancak bir canlı sorumluluğu almak, ona iyi bakmak ve gereken eğitimi vermek anlamına gelir. Köpekler, ne kadar zeki olsalar da kendi bakımlarını yapamazlar ve disiplin edilmedikçe hayat kaliteleri düşer. Hem iyi ve mutlu bir hayat sürmelerini sağlamak, hem de köpek sahiplerinin huzurları açısından sevimli dostlarımızın mutlaka eğitilmeleri gerekmektedir. Eğitimin başlama dönemi ise anne sütünden kesildikten hemen sonra olmalıdır.
Sevimli dostlarımız, cinslerine göre ve büyüklüklerine göre değişmekte olan yaklaşık 10 aylık olana kadar yavru sayılmaktadırlar. 2 aylık yavrular annelerini hala emdikleri için anneden ayrılamazlar. Bunun sebebi ise minik dostlarımızın ilk eğitimlerini annesinden aldığını göstermektedir. 2 aydan sonra sütten kesilmiş olan minik dostlarımıza hızlı bir şekilde eğitim verilmektedir. Başlangıç olarak tuvalet eğitimi olabilir. Ardından ısırmaması gerektiğini eğitebiliriz, evin kurallarını sağlayabilir ve daha sonrasında sosyalleştirilmesine kadar uzayabilir.
Tuvalet Eğitimi
Minik dostlarımız, aşıları tamamlanana kadar evden dışarıya çıkarılmazlar. Bu da minik dostumuzun tuvalet ihtiyacı olmak üzere tüm ihtiyaçlarını bir süre evin içinde karşılaması anlamına gelmektedir. eve ilk geldiklerinde tuvalet eğitimi başlanmalıdır. Sahiplenecek kişiler yavru köpeklerini çok iyi gözlemelidir. Tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için harekete geçmek üzere olacak yavru köpeği oluşturulan alanlara yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu hamle tuvalet eğitimi için ilk aşamadır. Böylece sevimli dostumuz sonrasında her tuvaleti geldiğinde bu alana gideceğini öğrenmiş olacaktır. Eğitimde kullanılması gereken malzemeler ise petler ve köpek tuvaletleridir.
Ev kurallarını Öğretmek
İkinci aşama ise ev kurallarını öğretmektir. Minik dostumuz, evin hangi alanlarına giremeyeceğini, hangi alanların ise kendisine ait olduğunu ve ne yapmaması gerektiğini öğrenmelidir. Bunun yolu ise öncelikle sahipleri olarak onlara kendimizi dinletmemiz gerekmektedir. Sevimli dostlarımıza kimin lider olduğunu kimin sözünün geçtiğini öğretmeliyiz. Evin kurallarını ancak bu şekilde öğretebiliriz.
Isırmaması Gerektiğini Öğretmek
Birbirleriyle iletişim kurduklarında ısırma yöntemini kullanmaktadırlar. Bundan dolayı köpekler ısırarak sahiplerine derdini anlatmaya ve oyun oynamaya çalışmaktadırlar. Eğer yavru köpekler oyun esnasında sahiplerini ısırırsa oyunu bırakıp ona komut vermek gerekmektedir. Yavru köpekler bu komutu hemen kavrayacaktır.
Sosyalleşmesini Sağlamak
Köpekler, yavruyken sosyalleştirilmesi gereken hayvanlardır. Aksi takdirde büyüdüklerinde agresif hatta saldırgan olabilirler. Bunun sebebi ise koruma içgüdüleridir. Aşıları tamamlanana kadar evden dışarı çıkmayan ve ev halkından başka kimseyi görmeyen minik canlılar, için eve gelen kişilerle tanışmasını sağlamak sosyalleştirilmesi açısından ilk adımdır.