Bu sevimli tüy yumakları, hep yavru olarak kalmayacak olsa da eve ilk gelişleri ortam değişmeleri ve yeni aile bireyleriyle karşılaşmaları onlar için oldukça farklı bir deneyim ve yeni bir hayatın başlangıcı olmaktadır. İyi bir başlangıç yapmak, adaptasyon sürecini hızlandırmak, sağlıklı ve mutluluk dolu bir yaşamı birlikte geçirmek için ona elinizden geldiğince yardımcı olmalı, onun ihtiyaçlarını karşılamak adına özverili davranmanız gerekmektedir.
Kediler çok çabuk strese giren hayvanlardır. Öncelikle sahiplendiğiniz yavrunun annesinden ve kardeşlerinden ayrılmış olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Birkaç gün bu onların ortamını ve yeni aile bireylerini yadırgamasında, çekingen davranışlar göstermesinin beklenilmesi ve onu hiçbir şeye zorlamadan tamamen kendi iradesiyle ortamı tanıması için zaman vermelisiniz. Evcil dostunuzu diğer hayvanlarınızla ya da aile bireyleriyle tanıştırmak için acele etmemek ilk atılması gereken adım olmalıdır. Her şeyi zamana bırakmak ve yaymak onun kendiliğinden ortamı tanımaya çalışmasına izin vermek daha hızlı adaptasyonu sağlamanızı sağlayacaktır.
Yeni evcil dostunuzun ne kadar ufak olduğuna bağlı olarak ilk etapta kendisine güvenli, sessiz, karanlık ve kendisini başkalarının göremeyeceği alan araması normaldir. Evdeki birçok eşyanın ve objenin onun için bir devden farkı olmayacağı için ona kendisini güvende hissedebileceği, güvenlik önlemleri alınmış bir bölgeyi ayırmanız bu geçiş evresinde ve size alışması esnasında pozitif bir hareket olacaktır.
Yavru Kedileriniz İçin Gerekli Güvenlik Önlemlerini Almalısınız
Ortama alışan yavrular, zamanla her tarafı keşfetmek adına yerinde durmayacaktır. Yüksek enerji seviyeleri de bunu körükleyerek ulaşılamaz dediğiniz her dip köşeyi kontrol etmeleri sizleri şaşırtmamalıdır. Evinizi yeni yavru kediniz için güvenli hale getirmek, aynı küçük bir çocuk varmış gibi dikkatli olmak dikkat etmeniz gereken bir durumdur.
- Özellikle yüksek katta oturuyorsanız, pencere ve balkonlara dikkat edilmeli
- Şömine ve soba gibi kendine zarar verebilecek bölmeler kapatılmalı
- Elektrik kabloları ve prizler için ekstra güvenlik önlemleri alınmalı
- Onlar için zararlı bitkiler ve çiçekler kesinlikle ortada bırakılmamalı ve erişimi engellenmelidir.
Kediler için zararlı iç mekân bitkileri konusunda bir üstteki madde hakkında uzun ve açıklayıcı olarak gerekli bilgileri vermiştir. Tekrar göz atmak ve bilmiyorsanız öğrenmek adına bu konumuza buradan göz atabilirsiniz.
Evcil Dostunuzun Temel İhtiyaçları ve Ekstraları
Yavru kediniz gelmeden önce bazı hazırlıklar yapmanız onun uyum ve alışma süreciyle beraber temel ihtiyaç duyabileceği eşyalar ve ekipmanların hazır bulunması panik hali yaşamanızın önüne geçecektir. Bu süreçte kedi kendine ait eşyaların olduğu hissettiği taktirde bulunduğu bölgeyi çok daha çabuk sahiplenecektir. Evin tamamını ona açmadan oda oda onun evi tanımasını sağlatmanız çok daha uygun bir hareket olacaktır. Eşyalarının yerinin belli ve sabit olması da onun uyum sorunu yaşamasının önüne geçecek basit bir tüyo olabilir. Ayrıca bir süre önce başka bir yazımızda kedilerin kısa vade de ve uzun vade de ihtiyaçlarına yönelik listemize buradan göz atabilirsiniz.
Size Alışması İçin Zaman Tanıyın
Mamasını, suyunu vermeniz, tuvalet kabını temizlemeniz hemen size yakınlık göstereceği anlamına gelmemektedir. Zamanla size alışacak, saklanmaları, ses duyunca kaçmaları, kendini size sevdirmesi zamanla oluşabilecek bir durumdur. Kediler kolay strese girebilen, şüpheci, meraklı ve enerjik canlılardır. Sabırlı olmak, her olumsuz hareketine ve yaramazlığına anlayış göstermek ve sevgimizi üzerinden eksik etmemek her türlü problemin üstesinden gelecektir.