Yavru kediler gelişme ve büyüme çağında oldukları için yetişkin mamasına geçiş zamanı oldukça önemlidir. Yaşlarına doldurmaya yaklaşan kedilerin yavruluktan çıktıkları uzmanlar ve hayvan severler tarafından söylenmektedir. Değişen ihtiyaçları gelişim süreçlerinin sonuna gelmeleri ve yetişkin mamasına geçiş süresine hazır olmaları ortalama 10-12 ay sonrasına denk gelmektedir.
Yeni bir mamaya geçiş yavrudan yetişkinliğe ya da farklı markalar arası geçişte kesinlikle kademeli olarak gerçekleşmelidir. Ani mama değişikliği kedilerde mide ve sindirim problemleri yaratabileceği gibi kedinin önceki mamasını beklemesi nedeniyle günlerce yemeden beklemesine de yol açabilir. Beslenme değişiklerinin her kedide farklı şekilde etki edeceğini göz ardı etmeyin. Bazı kedilerde değişiklik yapsanız dahi hiçbir fark ya da sorun görmemeniz olasıdır. Her ne koşulda olursa olsun yavru kedinin yetişkin mamasına geçişini kademeli yapmak çok daha uygun olacaktır.
Yavru Kedilerin Kademeli Olarak Yetişkin Mamasına Geçişi
Yavru kedi maması yetişkin kedi mamalarına göre çok daha lezzetli ve besleyici değerleri yüksektir. Yetişkinliğe adım atmış bir kedinin hala yavru kedi maması yemesi uzun vade de kedinizi kilo almasına ve eğer hareketsiz ise aşırı obeziteye bağlı hastalıklarla karşı karşıya kalmasına neden olacaktır.
- Mama değişimini 1 haftalık sürece yaymalısınız.
- Bir hafta süresinde eski ve yeni mamayı karıştırın. Her gün yetişkin mamanızın miktarını artırarak eski kullandığı yetişkin mamanın miktarını düşürün.
- Yaş mamalardan bu sürede tam olarak yetişkin kuru mamaya geçiş yapana kadar uzak durmalısınız.
- Uzun dönemde zarara dönüşecek olan ev yemeklerinden kedinizin alışkanlığı var ise bıraktırmalısınız. Yavru olduğu zamanlar hareketli olmaları neticesinde aldıkları fazla kaloriyi yakabiliyorken ev yemeklerinin geri dönüşü onlara aşırı kilo olarak geri dönecektir.
- Her zaman mama kabınızın yanında temiz bir kapta taze suyun olduğundan emin olun.
- Yeni mamasına geçişte onu aç bırakmak yanlış yapılan hareketlerden birisidir. Özellikle yemek konusunda seçici olan kedilerin sahiplerini bu sorunla defalarca kez baş başa bıraktığını biliyoruz. Bunun yerine yeni mamasını ödül maması gibi elinizde yedirmeyi deneyin.
- Herhangi bir sağlık sorunu olan kediniz var ise mama değiştirmeden önce mutlaka sağlık muayenesi ve veteriner tavsiyesi almanız ileri de çok daha büyük sağlık sorunları çıkmasının önüne geçecektir.
Kediniz artık yetişkin bir kedi ve büyüdü. Artık yavru değil ve ihtiyaçları değişti. Ona uygun mama seçimini yapmanız dengeli ve yeterli beslenmesi konusunda en uygun mamayı seçeceğinizden şüphemiz bulunmamaktadır. Doğru proteinler ve besin maddelerini içeren sizler için özel olarak hazırlanmış mama markalarına ve çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.