MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yavru Kedilerin Yetişkinliğe Geçişte Diş Değişimi ve Diş Kaşıntısı

22.09.2020 13:18:39

Kedi sahipleri genelde bu olayla karşılaşınca biraz karamsarlığa düşmekle beraber aslında bu durum doğal akışında ilerlemektedir. Özellikle yavru kedilerin diş çıkarması ve diş dökmesi geçici dişlerinin yerine artık yetişkin dişlerinin bunun yerine alması zamanı konusunda çok fazla bilgi eksikliği bulunmaktadır. Kedilerin diş çıkarması, gelişimi ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda tavsiyelerimize devam etmeden önce, evcil dostunuzda farklı davranışlar, fazla kanama, yemekte zorlanma görüyorsanız uzman bir veteriner görüşü almayı asla ihmal etmeyin.

Yavru Kedilerde Diş Gelişimi

Yavru kedilerin ilk diş gelişimleri 15-20 günlük süre sonrasında belirgin hale gelir. Bizlerin de iyi bildiği özellikle parçalama konusunda yardımcı köpek dişleri belirginleşir ve büyümeye başlar. 2 aylık süreye kadar ise geçici olarak tabir edilen süt dişi diyebileceğimiz tüm dişler ortaya çıkmaktadır. Genelde bu zaman zarfından sonra yavru kedilerin kuru mamaya geçiş yapmaları da mümkündür.

Yavru Kedilerde Diş Değişimi

Toplam 26 adet diş çıkaran kedilerin dişleri adım adım çıktığı gibi değişimi de aynı şekilde gerçekleşmektedir. 6'şar tane alt ve üst olmak üzere kesici, 2 alt ve üst köpek dişi, 6 tanesi üst olmak üzere 4 de alttan premo dişler ağız yapısını oluşturur. Diş değiştirme esnasında halsizlik ateş kanama normalden fazla ağız kokusu ya da hafif ateşli hal kedinizde görülebilir. Her ne kadar bu geçiş evresi tehlike arz etmese de veterinerinizden bilgi alabilirsiniz.

Kalıcı olan köpek dişleri 4-5 aylıktan sonra çıkarken, kalıcı olan premor dişler bu süreçle birlikte 6. aylarına kadar sürebilir. Diş değişimleri 3.5-4 aylıktan sonra görülmeye başlayabileceği gibi 10 aylık olana kadar devam etmektedir. Kalıcı azı dişleri ise 4 ya da 5 aydan sonra değişime uğramaya başlayarak kalıcı yetişkin diş yapısı oturmaya başlayacaktır. Bu süreç yavru kedilerde 3.5 aylıktan başlayacağı gibi ortalama 10 ay ve gelişimi yavaş kedilerde 1 yaşına kadar sürebilir.

Kedilerde Diş Kaşıntısı

Bu kaşıntı döneminin çok yoğun hissedilmesi sizin de nasibinizi almanıza neden olabilir. El ve ayaklarını ısırma kemirme eğiliminde olmaları canınızı yakacaktır. Evcil dostunuzun diş değişimi ya da sonrasında dişleri kaşınması da oldukça doğaldır. Bu tip dönemlerde ona ihtiyaçlarını karşılayabilecek kedi oyuncakları hediye ederek hem vakit geçirmesini hem de dişlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz. Diş değişimi esnasında çok fazla ısırma ve dişlerini bir yerlere sürtme ihtiyacı hisseden kedilerin, bu dönemde huysuzluk yapmaması adına kolayca bu dönemi atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar