MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yavru Kedilerin Fiziksel Açıdan Tam Olarak Yetişkin Olma Zamanı

10.02.2021 12:42:25

Kediler ilk doğduğunda çok ufak ve avuca sığacak kadar olsalar da çabuk büyüyerek gelişirler. Tabi fiziksel açıdan yetişkin bir görüntüye sahip olması onun belirli bir yavruluk süreci geçirmeyeceği anlamını taşımaz. Genelde bizler için yavruluk tanımı anne ve kardeşleriyle birlikte büyüdüğü zaman olarak düşünülse de en azından yaşlarını doldurana kadar yavru kalmaya ve gelişimlerini sürdürmeye devam etmektedirler. Yavruluk süreçlerini anneleriyle ve annelerinden ayrıldıkları süreç olarak 2 perde halinde de düşünebiliriz.

İlk yavruluk aylarında yaşamı boyunca kullanacağı birçok eğitimi annesi ve kardeşleriyle birlikte öğrenir. Bazı davranışlar ise genetik olarak doğası gereği hafızasına zaten kodlanmıştır. Bu dönemler kilo alması ve fiziksel açıdan kendini daha da ileriye atabilmesi için önemlidir. Bu süreci genelde çok fazla uyku halinde geçirseler de bu durum onun daha sağlıklı büyümesine yardımcı olmaktadır.

Yavru Kedilikten Yetişkinliğe Adım Adım

İlk doğduğunda ve 1-2 haftalık süreçte gözleri açılmamıştır. Tüm ihtiyaçları için annesi muhtaçtır. Süt ihtiyacı annesi karşılarken tuvaletini de annesi yalayarak yaptırmaktadır. 15 Günlük süreç devamında süt dişleri olarak tabir ettiğimiz ilk dişleri de çıkmaya başlar. 1 Aylık olmaya başladığında ise gününün çoğunu uyuyarak geçirse de oldukça hareketli ve meraklı hale gelmektedir. İlk sosyalleşme sürecini de kardeşleriyle birlikte öğrenir. Bu durum 2 ay olana ve sütten kesilene kadar devam eder. Katı mamaya geçişleri de tüm süt dişleri çıkan kedilerde başlayabilir. 2 Ay dolduktan sonra sütten kesilmesi uygun olup annelerinden bağımsız hale gelmeye hazırlardır. Fiziksel açıdan da artık belirgin olarak vücut hatları oturmaya başlamaktadır.

2-6 Aylık süreçler ise çok hızlı büyüdüğü zaman aralığıdır. Kaslarının gelişimi kemikleri ve tüyleri onun yetişkin görüntüsünün oluşumunun en atak zamanlarıdır. Bu dönemde beslenmesine oldukça dikkat etmek gerekir. Temelinde sağlam beslenmesi yetişkin olduğunda çok daha güçlü bir yetişkin kedi olmasında fayda sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde süt dişleri de düşerek yerine kalıcı yetişkin dişleri gelecektir. Kuru mama odaklı beslenmesi ve ara sıra yaş mama verilecek besin çeşitliği yapmanız gelişimi açısından onu daha da güçlendirecektir.

10-12 Aylık süreç ise gelişiminin yavaşladığı ve artık yetişkin bir kedi olmaya adım attığı dönemdir. Daha çok genç bir yetişkin olarak da isimlendirebileceğimiz bu dönemde artık kızgınlığa girmesi de öngörülebilir. Fiziksel açıdan oturan vücudunun yanında refleksleri de son derece gelişmiş hale gelmiş olacaktır. Bu dönemden sonra artık yavru kedi maması yerine yetişkin bir kedi olduğunu göz önüne alarak çok daha uygun bir mamaya geçiş yaparak aşırı kilo almasının önüne geçmeniz önemlidir. Veteriner kontrolleri ve aşılarını aksatmadan sağlıklı ve bir ömür mutluluk dolu bir yaşama devam etmeniz ise en büyük temennimizdir.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar