Köpeklerimizin de yıllar geçtikçe yaşam standartlarında ve hareketlerinde değişimler gözle görülür biçimde ortaya çıkmaktadır. Yaşamlarının son virajına giren köpeklerin sağlıkları ve mutlulukları önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Sağlık sorunlarından önce köpeklerde ne gibi değişimler olmaya başlamaktadır? Vücut fonksiyonları ve organlar yaşlandıkça aynı biz insanlarda olduğu gibi etkinliğini kaybetmeye başlar. Hücre büyümesi ve yenilenmesi seviyesi git gide düşer. Hastalıktan genç hallerine nazaran kurtulma güçleri azalır. Bu da bizlere ekstra özen gösterme ve bakımları konusunda dikkat sorumluluğu yüklemektedir.
Yaşlanan Köpeklerde Sağlık Problemleri
Herhangi bir yaralanmada ve sağlık sorununda kendini iyileştirme becerisi git gide azalan yaşlı köpeklerin çok basit hastalıkları dahi ağır geçirmeleri görülebilmektedir. Yaşlı ve yaşlanmakta olan köpeklerin az hareket etmeleri neticelerinde fazla kilo almalarına bağlı olarak şeker hastalığıyla da bağlantılı görme sorunları yaşaması muhtemeldir. Tiroit bezinin az çalışması da yaşlılığa bağlı olarak köpekler arasında en çok görülen hormon hastalıklarından birisidir. Kireçlenme ve eklem sağlığının bozulması da evcil dostlarımızın hareket yeteneğinin azalması ve kaybolmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca yaşlılığın tetiklediği beyne giden damarların yeteri kadar kan ve oksijen taşımaması davranış ve kontrol işlevlerini yetirmelerine neden olabilir.
Yaşlı Köpek Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Veteriner hekim muayene ve kontrollerine eskisinden çok daha fazla aksatmadan gitmelisiniz. Yaşa bağlı hastalıkların erken müdahalesi ve tespiti sayesinde evcil dostunuzun çok daha düzgün bir program çerçevesinde bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Sağlığına dair özenle bakım ve düzenli ilaçların zamanında alınması köpeğinizin çok daha acısız ve rahat yaşlılık geçirmesinde yardımcı olacaktır.
- Evcil dostunuzun günlük ihtiyacı doğrultusunda tam ve dengeli beslenebileceği mama seçiminde bulunun.
- Fazla kilo problemi yaşamaması için ölçüyü fazla kaçırmamalı ve gerektiği taktirde yürüyüş ve egzersizlerin süresini uzatın.
- Yıkama, tırnak kesimi ve tüylerin taranması konusunda yıllardır alışılagelen rutininizi bozmadan devam ettirin.
- İç ve dış parazit önleyici ilaç ve aşıları aksatmayın.
- Herhangi bir aksaklık ve hastalık gördüğünüzde beklemek yerine profesyonel destek almak adına vakit kaybetmeyin.
Köpeklerimizin kimi zaman arkadaş kimi zaman bizlere evlat olmuşlardır. Ama onların yaşam süresiyle bizlerin ki açısında son derece fark bulunmaktadır. Hayatımızın büyük bir bölümünde birçok tatlı anı bırakan evcil dostlarımızın yaşam kalitesine önem vermemiz öncelik gerektirir. Yaşlı bir köpeğin bakımı ve sağlığı konusunda gerekli tetkikler neticesinde en doğru kararı ve tavsiyeleri veteriner hekiminiz verecektir.