Bazı ırklar tamamen fiziksel özellikleri açısından uzun tüylü oldukları gibi bazen sokaktaki tekir olarak genellediğimiz kediler arasında dahi uzun tüylü pofuduk kedi dostlarımızla beraber yaşamak durumunda kalabiliriz. Onların kısa tüylü kedilere göre tüyleri açısından daha fazla özen ve rutin bakımlar gerektireceğini sahiplenmeden önce bilmeliyiz. Bu bir sorun olmamakla birlikte gerekli özeni göstermeniz halinde kısa tüylü kedilerden bir farkları olmadığını öğreneceksiniz.
Kedilerin Dönemsel Tüy Değişimleri
Her kedi mevsim geçişlerinde tüy döker. Sıcak mevsimlerden soğuk havalara geçişte ve tam tersinde kedilerin yaz havasına ve kış havasına uygun tüyleri ortaya çıkar. Bu tüy değişimi dönemi normalden daha fazla tüy dökmelerine yol açar. Bu tip dönemlerde her gün taramanız hem onun hem sizin faydanıza olacaktır. Ayrıca ev kedilerinin hep belirli bir sıcaklıkta yaşamasına dışarıda kedilere göre daha fazla tüy dökmelerine neden olabilmektedir. Tabi ki uzun tüylü kedilerde tüy dökümü de normalden fazla olacaktır.
Uzun Tüylü Kedilerde Tüy Dökümüne Karşı Yapmanız Gerekenler
Aslında uzun tüylü kediler için normal tüylü kedilere nazaran ekstra yapmanız çok fazla şey bulunmamaktadır. Sadece rutinlerini düzene oturtup bunun dışına çıkmamanız daha önemlidir. Yoksa her kedi sahibinin dikkat ettiği hususlara dikkat etmeniz halinde bu durumu sorun olarak yaşamayacaksınız.
Mama Seçimi: Bir kedinin tüy sağlığından genel sağlığına kadar en önemli kriter ona uygun kaliteli bir mama seçimiyle doğru orantılıdır. Genel sağlığı dışında sadece cilt ve tüy sağlığı odaklı içeriğe sahip kedi mamaları da bulunmakta olup veteriner hekimlerinizin de önerileri doğrultusunda mama seçimi yapmalısınız. Kalitesiz ve besin değerleri düşük mamalar genele bakıldığında aşırı tüy dökümüne neden olacaktır.
Rutin Bakımlar: Kedilerin uzun kısa fark etmeden taranması şarttır. Aradaki fark ise uzun tüylü kedilerin normalden daha sık taranması gerekliliğidir. Ayrıca uzun tüylü kedilerin tüy yapısına uygun bir tarak seçmeniz de önemlidir. Yavruyken bu rutine alıştırmanız ileride elinizin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca uzun tüylü kedilerde kıtık sorunu olarak bilinen tüylerin birbirine dolanması problemi yaşanabilmektedir. Bunun önüne geçmek ve cilt problemleri yaşamamaları adına oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.
Malt Macun: Kediler kendilerini yaladıklarında birçok ölü tüyü de yutarak midelerinde biriktirmelerine neden olmaktadır. Ne kadar onları tararsanız tarayın maalesef ki bundan kaçamazsınız. Yuttukları tüyler bir süre sonra sindirim yollarının tıkanmasına neden olabilir. Bunun önlemini almak adına kedi maltları kullanmanız önemlidir.
Tüy Kesimi: Bu hareket çok önerilmese de bazı uzun tüylü kedilerde gerçekten ihtiyaç doğurabilir. Eğer rutin bakımlarını aksattıysanız bir süre sonra bu tüyler artık taranacak ya da yıkanarak aradaki kıtıklar açılacak durumu çoktan geçmiş olabilir. Tüylerinin karışmasından dolayı hava alamayan cildi farklı hastalıklar ortaya çıkarabileceği gibi popo bölgesindeki tüylerin tam olarak temizliğini yapamamasından dolayı hijyen sorunları da ortaya çıkabilmektedir.