Travma yaşamış köpeklerin bunu kolay kolay geçmişte bırakamaması ve istenmeyen davranışlar göstermesi çok sık görülen bir durumdur. Korkuya bağlı bu davranışların arkasında fiziksel olabileceği gibi sözlü bir travmanın da etkisi olabilir. Genelde travmatik davranışlar ırk ya da yaş fark etmeden her köpekte birbirine benzemekte olup bu konuda dikkatli olunması gerekmektedir.
Evde bakılsın sokak köpeği olsun hayatının ufak bir bölümünde dahi böyle bir duruma maruz kalmış dostlarımızın kalıcı hasar yaşaması istenmeyen bir durum olup bu tip istismarlar istenmeden ya da farkında olunmadan da onların maruz kalmalarına neden olabilir. Bizlere normal gelse de fiziksel ve sözlü istismarın dışında kalan bazı hareketler de onlarda derin yaralar açabilir. Kapanması son derece zor olsa da sevgi ve ilgiyle ortadan kaldırılması mümkün olan travmaların oluşma sebeplerine gösterilebilecek örnekler ise şu şekildedir:
- Anne ve kardeşlerinden erken ayrılma
- Sürekli kapalı alanda yaşamaya zorlanması
- Bağırma, azarlama ve sözlü olarak istismar
- Beslenme, sağlık kontrolleri ve ilgi gösterme konusunda ihmal
- Yeteri kadar sosyalleştirilmeme
- Fiziksel şiddet ve vurma
Bu tip travmatik olaylara sizden önceki sahipleri tarafından maruz kalsalar dahi sizin yanınızda ve yeni evinde de bunun etkileri görülmeye devam edebilir. Bu tip kalıcı hasalar profesyonel bir destek alarak çözüme kısa sürede kavuşturulabilir. Özellikle yavru köpeklerin bu tip olaylara maruz kalması sorunları kalıcı hale getirebilir. Çevresine ve çevresindeki insanlara bir duvar örerek insanlara hiçbir zaman güvenmemeleri söz konusu olabilir. Sorun yaşayan köpeklerin gösterdiği en belirgin davranışlar aşağıdaki gibidir.
- Korku davranışları yaşaması
- Çevresine görünmez bir duvar örmesi
- Saklanması ve çıktığında agresif davranışlar göstermesi
- Olmadık yerlere çiş yapması
- Tırmalama eğiliminde olması
- Temas edince sizden ya da insanlardan uzaklaşması
- Keyifsiz ve oyun oynama konusunda isteksizlik yaşaması
- Sürekli tetikte beklemesi
Köpeklerde Travmatik Geçmişlerine Yardımcı Olun
Olumsuz davranışlarını neyin tetiklediğini bilmeniz ve o davranışlara tekrar maruz kalmamasını sağlamanız son derece önemlidir. Onun beden dilini anlamanız ve normal dışındaki hareketlerini kolayca analiz edebilmeniz de aranızdaki bağın güçlenmesi açısından sorunu ortadan kaldırmasına oldukça yardımcı olacaktır.
Onu korktuğu her şeyden korumanız ve sevildiğini hissettirmeniz her sorunda ve hastalıkta olduğu gibi travma geçmişi olan köpeklerinde asıl ilacıdır. Onunla hep iletişim kurun ve kendi alanını yaratmasına ve keşfetmesine izin verin. Güvenini kazanın ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için ihtiyacı olan her şeyi karşılayın. Egzersiz ve oyun saatleri konusunda onu motive edin ve gün içerisindeki üzerindeki fazla enerjisini atmasını sağlayın. Ses tonunuzu mutlaka kararında kullanın. Huzurlu bir ev ortamı sunmaya çalışın. Sizin yaşadığınız stresin ve aile için kavganın onların da üzerinde olumsuz etki yaptığını asla göz ardı etmeyin. Onu istemediği ya da yapamayacağı şeyler konusunda zorlamayın.