Tavşanlar en çok istenilen sevimli evcil hayvanlardan bazılarıdır. Ancak diğer hayvanlardan farklı olarak günlük bakım gerektirirler.
Tavşanlar genellikle geceleri aktif olan ve günlük ihtiyaçlarını gündüzleri karşılayan hayvanlardır. Hareketleri kısıtlanmamış olsa da bakımı çok zor hayvanlar değildir ve tımarları oldukça basit ve keyiflidir. Tavşanlar ve kediler benzer yeme ve uyku alışkanlıklarının yanı sıra dışı mükemmel bir görünüşe de sahiptir. Tavşanlar gece geç saatlerde aktiftir ve sabahın erken saatlerine kadar yemek yerler. Sonra, sabahları yatmaya ve uyumaya başlarlar.
Tavşan yetiştiriciliğinde en önemli kural hijyenik bir ortam sağlamaktır. Aktiviteleri nedeniyle çok kirlidirler ve çevreyi kirletirler, ancak aynı zamanda daha hijyenik bir ortamı tercih ederler, bu nedenle sahipleri temizliğin günlük tavşan bakımının en önemli yönlerinden biri olduğunu unutmamalıdır.
Tavşanlar için tuvalet eğitimi
Tavşanların tutulduğu alan her zaman temiz tutulmalıdır. Yukarıda da belirtildiği gibi, tuvalet için kullanılan gazete ve karton gibi ürünler düzenli olarak değiştirilmelidir.
Tavşanlar her zaman aynı yere tuvaletlerini yapmak isterler. Bu yüzden tavşanınızın nereye tuvaletini yapacağına karar verin ve oraya küçük bir kap koyun.
Kabın içine kağıt havlu, gazete veya karton yerleştirin. Kartonun üzerine birkaç damla tavşan idrarı damlatın. İleride tavşan buraya dışkılamaya alışacaktır.
Tavşanlar stresli olduklarında daha sık dışkılayabilirler. Bu nedenle, eğitim süresi boyunca tavşanı kızdırmayın.
Üç aylık eğitimden sonra, kağıt ya da kartonu nereye koyarsanız koyun, tavşan orayı tuvalet olarak kullanacaktır.
Tavşanı beslemek
Öncelikle en iyi beslenme tavsiyesini verebilecek kişinin veteriner hekimler olduğunu unutmamalısınız. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.
Tavşanlar genellikle havuç seven hayvanlar olarak kabul edilir. Tavşanlar havuç yemeyi severler, ancak havuç sık verildiği takdirde aslında çok da yararlı değildir ve havuç ile çok sık beslemek bazı sindirim sorunlarına bile neden olabilir. Bu nedenle tavşanınızın beslenmesine çok fazla havuç eklemekten kaçınmalısınız. Bunun yerine alternatif besin takviyelerini tercih etmek daha etiktir. Saman, kurutulmuş yonca, sebzeler ve bazı meyveler tavşanın beslenmesinde kullanılabilecek gıdalardır.
Müsli gibi tahıl bazlı diyetler şeker oranı yüksek ve mineral oranı düşük olduğu için tercih edilmez. Tavşan diyetlerinde tercih edilen meyve ve sebzeler arasında havuç, ıspanak, su teresi, brokoli, kereviz, elma ve karahindiba yaprakları bulunur. Yeni kesilmiş çimler de yedirilmemelidir. Bu durum sindirim bozukluklarına neden olabilir.
Tavşanlar için ortam sıcaklığı nedir?
Tavşanlar için ortam sıcaklıkları 10°C'nin altında veya 30°C'nin üzerinde olmamalıdır. Tavşanlar için optimum sıcaklık 15-25°C'dir, özellikle de yazın kulaklarını nemli tutması gereken balkonlardaki tavşanlar için.
Bir tavşanın ortalama ağırlığı nedir?
Bir tavşanın ortalama ağırlığı 3-6 kilodur. Tavşanlar iyi gelişmiş bir koku alma duyusuna sahiptir.
Tavşanlarda kemirmeyi önlemenin bir yolu var mı?
Tavşanlar özellikle bir yaşından sonra daha az kemirme kazası geçirir. Kablolar özellikle ev içinde gizlenmelidir.