Sultan papağanları, muhtemelen muhabbet kuşlarından sonra ülkemizde beslenen ve en çok sahiplenilen kuş türlerinden birisidir. Avustralya kökenli, Kakadugiller ailesine mensup olan, evde beslenilen en yaygın türdür. Aile ve ev yaşantısına adapte olabilmesi, kolaylıkla eğitilebilmesi en büyük tercih sebepleridir.
Sultan Papağanı Fiziksel Özellikleri
Yetişkinlerde ağırlık olarak 90 gram ve 30-35cm boyutlara ulaşabilirler. Kulak bölgesindeki turuncu tüyleri en belirgin fiziksel özelliğidir. Gri, beyaz ve sarı genel olarak bu kuş türünün belirgin renkleridir. Dişiler soluk ve erkeklerde daha canlı renk tonlarına sahiptir. Doğada en çok karşılaşılan gri renkli olanlardır.
İyi bir bakımla oldukça uzun yaşam ömürlerine sahiptir. Gerekli özen ve ilgi gösterildiği taktirde 15-20 yıl arası sağlıklı şekilde yaşayabilirler.
Sultan Papağanlarından Cinsiyet Ayrımı
Erkek ve dişi arasındaki temel 2 fark bulunmaktadır. Dişilerde renk tonları daha soluktur. Tabi renginin tam oturması için yaşını beklemek kesin sonuç verir. Erkeklerin göz çevresi, sarı tüylerle ve dişilerde soluk olmakla birlikte, gri ve beyaz tüylerle kaplıdır. Bunun yanında diğer kıstas ise çıkardıkları ses ve konuşmaya yatkınlıklarıdır. Dişiler tek sıra sabit sesli ötüş yaparken, erkek sultan papağanları, ıslık çalıp, öğrettiğiniz sesleri taklit edebilir.
Sultan Papağanı Karakter Özellikleri
Kafeste sürekli kalmaktan hoşlanmazlar. Oyun oynamayı çok severler. Genel olarak erkekler eğitilmeye ve konuşmaya daha çok meyilli olduğu için tercih edilirler. Tabi birçok hayvanda olduğu gibi bu kuşlarda da farklı karakter eğilimi görülmektedir. Bazılarında çok daha kısa sürede eğitim verebilirken bazılarında biraz daha sabretmeniz gerekebilir. Hareketleriyle bir sıkıntısını ya da bir durumu size haber vermeye çalışabilirler. Aradaki güveni sağladıktan sonra ele alıştırma ve sevme gibi eylemleri kolaylıkla yapabilirsiniz. Sonuç olarak bu kuşlar oldukça sosyal olmayı seven hayvanlardır.
Sultan Papağanı Bakımı
Kuş yemleri muhtemelen besin ihtiyacının 3/2’lik kısmını karşılamaya yetecektir. Vitamin, mineral ve amino asitlerin olduğu dengeli bir beslenme ve ekstra takviyeler de kuşunuzun ömrünü ve sağlığını yukarılara çıkarmaya yardımcı olacaktır. Ayaklarında tüy bulunmadığından alttan üşümeye başlarlar. Oda sıcaklığını sabit tutmalı, kuşunuzun rüzgârda kalıp hasta olmasına engel olmalısınız. Tünek, oyuncak ve yemek kabının sığabileceği bunun yanında ekstra hareket alanının bulunduğu geniş kafesler tercih etmelisiniz. Temiz hava ve günlük D vitamini ihtiyacını karşılaması konusunda yardımcı olmalısınız.
Yağlı, tuzlu, şekerli ve baharatlı şeylerden kuşunuzu yese dahi uzak tutmalısınız. Araştırmadan gelişigüzel meyve ve sebzeleri vermeyiniz.