Yeni doğmuş yavruları görüp de bu benim olsun dememek bazen çok zor olabiliyor. Özellikle kediseverlerin sık sık karşılaştığı bir durumdur.
Bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, öncelikle bu kararınızdan dolayı sizi tebrik ederiz. Bir minnoş sahiplendiniz ve yeni yuvasına getirdiniz, bu dakaikadan sonra sizi bekleyen sorumlulukları da göz önünde bulundurduğunuzu düşünerek bir kaç tavsiye vereceğiz.
1- Her şeyden önce sahiplendiğiniz yavrunun sütten kesilmiş olduğundan emin olun. Sokak şartlarını göz önünde bulundurursak, anne hayattaysa bi süre gözlemlemeniz gerekmektedir. Anne mama arayışına çıkmış olabilir, ilk gördüğünüz anda kapıp eve götürmemekte fayda var.
2- Yavruyu aldınız, ilk olarak bir veterinere hekime götürmek gerekiyor. Aşılarını yaptırın, karnesini çıkarttırın.
3- Sahiplenme heyecanıyla bir petshopa koşup minder, yatak, oyuncak vs. gibi şeylere hemen para dökmeyin. Çok daha önceliği olan, kedi tuvaleti, kumu ve maması için yeterli masraf yapacaksınız zaten. Zamanla huyunu öğrendiğinizde diğer alışverişlerinizi bütçenize göre yapabilirsiniz.
4- Koku takıntınız varsa, alacağınız kumun ince taneli olmasına özen gösterin. Çünkü ince taneli kum kokuyu, kalın taneli kuma göre daha iyi hapseder. Tek negatif yönü, pati aralarına kalın taneli kuma göre daha fazla girer.
5- Genelde kum paketlerinde 1 ay kullanım süresi verilir. Fakat siz en fazla 3 haftada bir değiştirin. Sık sık kürekle topaklaşan idrarı ve kakaları temizleyin, aksi takdirde kokudan rahatsız olursunuz...
6- Tuvaleti için yer belirledikten sonra yavru kedinizi kumun içine bırakın, yeri keşfetmesi açısından bu önemli. Tuvalet eğitimi kedilerde bu kadar basit.
7- Ev yemekleri sizin için belki masrafsız olacaktır ama kesinlikle kuru mama verin. İçinde yeterli miktarda mineral ve vitamin bulundurduğundan ev yemeklerinin aksine daha sağlıklı kalacaktır. Çünkü ev yemeklerinin içinde bulunan gıdalar çoğu zaman onlar için son derece zararlı olabilir. Mesela soğan...
8- Fazla kilolarda satılan mamaları tercih etmeniz bütçeniz için daha uygun olacaktır. Ya da toplu şekilde aldığınız kumlar.
9- İçme suyunu sık sık değiştirin.
10- Başedilmez bir durum olmadığı sürece kedinizi yıkamayın. O kendi kendini en iyi şekilde temizleyecektir.
11- Evinizi havalandırırken önleminizi alın. Benim kedim atlamaz diye düşünmeyin, kediler meraklı canlılardır, bir sinek peşine düştüğünde göreceksiniz ki dünya umrunda olmuyor olacak.
12- İlerleyen dönemlerde ne tür oyuncaklar sevdiğini daha iyi anlamış olacağınızdan ara ara bütçenize göre oyuncaklar alın.
13- Aksini düşünen insanlar ver elbet fakat daha fazla kedi sahibi olmak istemiyorsanız, kızgınlık dönemindeki sıkıntıları yaşamak istemiyorsanız kısırlaştırın.
14- Onların eğitilemeyeceğini unutmayın! Canları ne zaman isterse o zaman sevdirir, nerede istiyorsa orada uyur... Biraz dik kafalı canlılardır ve biz zaten bundan dolayı da ayrı bi düşkünlük beslemiyor muyuz kedilere? :)