Save Ralph kısa filmi sosyal medyada son günlerin bir numaralı gündemi haline geldi. Oldukça kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşan bu filmde ise klinik deneylerine maruz kalan tavşanları temsilen Ralph'in kısa hikayesi gözler önüne sergileniyor.
Konunun ana temasında dermatolojik testler için kullanılan tavşanlar konu edilmekle birlikte ölüme varan hikayelerini baştan sona içimizi acıtacak şekilde izliyoruz. Yaşadıkları kötü şartlar ve olumsuzluklar neticesinde başrol tavşanımızın normal bir insan gibi giyinip işe gitmesi ve laboratuvarda denek olarak çalıştığını gösteriyor. Devamında güzellik için kullanılan birçok kozmetik malzemenin üretiminde ve test aşamasında ne gibi işkencelere maruz kaldıkları görülebiliyor!
Ralph karakterini usta yönetmen Taika Waititi seslendiriyor. Ayrıca kadroda Zac Efron, Ricky Gervais, ve Olivia Munn gibi isimlerde yer alıyor. Bu kısa film Humane Society International’in dikkat çekmek amaçlı başlattığı kampanya ile başladı.
Kısa Film
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar Nasıl Anlaşılır?
Özellikle kozmetik sektöründeki firmaların hayvanlara uyguladığı işkenceleri gündeme getiren "Ralph'i Kurtar" kısa filmiyle bu tip deneylerle ürünlerini test etmeyen markaların daha aranır hale gelmesini sağlayacak gibi görünüyor. Genel olarak kozmetik sektöründeki birçok firma ürettikleri ürünlerin yan etkileri ve insan vücuduna zararlarını görebilmek amacıyla bu kimyasal ürünleri masum hayvanlar üzerinde uyguluyorlar. Dayanılmaz acılar çekmelerinin yanı sıra ölümle burun buruna gelmeleri ise işin diğer boyutu!
Bu tip deney yapan firmalar kendi içlerinde farklı gruplara ayrılıyor.
Beyaz Grup: İçerdiği maddeler vegan olup marka hayvanalar üzerinde bu tip deneylere başvurmuyorsa.
Gri Grup: Marka kendi bünyesinde deney yapmıyor ama kullandığı hammade üreticileri ve tedarikçileri bunları yapıyorsa.
Siyah Grup: Hayvanlar üzerinde deney yaptığını gizlemeyen ve belirten firmalardır. Daha kötüsü de en çok kullanılan ve Pazar payı yüksek markalar bunun içerisinde yer alıyor.
Markaların ambalajlarını kontrol etmek bu konuda fikir veriyor. Ama ambalaj ve etiket okuma alışkanlığımız olmamasından dolayı bu konuda eksik bilgiye sahip olabiliyoruz. Ürün ambalajında "not tested on animals" ibaresi varsa ya da aşağıdaki logoya sahipse bu tip deneyler yapılmadığını göstermektedir. Bundan sonra kullanacağınız ürünlerde ve markalarda en azından “Cruelty Free” sertifikasını aramanız bu tip eziyetlere dair en azından bir duruş sergilemenize yardımcı olacaktır.