Kedilerde bu tip davranış problemleri oldukça yaygın bir durumdur. Aniden severken ya da oyun oynarken üstünüze saldırabilir, ısırabilir ya da hiç ummadığınız anda sayısız kez pati yiyebilirsiniz. Bir kediniz var ise ya da daha önce kedi bakımı üstlendiyseniz bu dengesiz durumlar sıkça başınıza gelmiş olmalıdır. Bu agresif hareketlerin altında bir sebep olabileceği gibi birden fazla ve farklı sebeplerde olabilir.
Bu tarzda saldırgan hareketler başka bir kediye olabileceği gibi, insanlara ya da sahiplendiği bölgeye tehdit olarak gördüğü başka şeylere karşı olabilir. Yavrusu olan bir anne kedinin de oldukça agresif hareketler içerisinde olması için geçerli sebebi vardır.
Kedilerin Saldırganlığını Anlamak
Evcil dostlarımızın farklı karakterlere ve bu karakterlere bağlı birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu az çok herkesin deneyimlediği bir konudur. Bazı kediler başının okşanmasından hoşlanırken bazıları dokunulduğu gibi ısırma eylemini gerçekleştirebilir. Ayrıca geçmişinde yaşadığı kötü olaylar da onun hırçın bir karaktere bürünmesine zemin hazırlamış olabilmektedir.
Ayrıca kedilerde saldırganlığa sebep olabilecek hastalıklar olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir. Saldırganlık durumunu tetikleyen ruh hali, hastalık, yaşamış olabileceği kötü olaylar, bölge korumacılığı, oynarken bunun dozunu kaçırmak, onun avcılık içgüdüsünü dürtülmesi kontrolü kaybetmesine neden olabilecek faktörlerdir.
Kedilerde Saldırganlık Sebepleri
Diğer Kedilerle Anlaşamama
Kediler yavru olsa dahi genetik olarak rekabetçi yapılarından hiçbir zaman ödün vermezler. Özellikle erkek kediler arasında görülmesi muhtemel olan kavgalar her yaşta, ırkta ve cinsiyetteki kedide görülebilmektedir. Bu onlara doğa tarafından bahşedilen bir durum olup bu konuda yapılabilecek çok fazla bir şey yoktur. Özellikle az sosyalleşmiş kedilerde bu tip durumlar sıklıkla meydana gelebilir. Tehlikeli ve bir o kadar da yaralayıcı kavga sonuçları doğurabilir. Değişik sesler, tıslama, kulağı geri yaslama, tüyleri kabartma saldırganlık öncesi belirtilerin başında gelir. Sosyal konuda zayıf kediler bu tip durumlarda oldukça hırçın olabilir.
Korkma ve Kendini Savunma
Bunu sadece kediler için söylemek yanlış olur fakat hemen hemen bütün canlılar, kendini savunma konusunda büyüklüğü ve cinsi ne olursa olsun içlerindeki süper kahramanı ortaya çıkarabilir. Etrafındaki bir varlığı ya da nesneyi kendisine tehdit olarak algılayan kedi, korkuları ne kadar büyükse o kadar da hırçın hale gelebilmektedir. Vücut pozisyonları, kuyruk hareketleri, çıkardıkları sesler dışarıya mesaj vermek amaçlı daha önce hiç görmediğiniz şekillere bürünebilir. Bu tip durumlar genelde kaçamayan ya da köşeye sıkışan kediler görülmektedir. Eğer kediniz böyle bir pozisyon içerisinde kendisini bulduysa çok dokunmadan sakinleşmesini beklemek en akılcı yoldur.
Bölgesinde Korumacılık Yapanlar
Kedilerin cinsiyeti fark etmeden bu tip durumlarda oldukça vahşi olabilmektedirler. Aslan, kaplan gibi izlediğimiz büyük kedilerin belgesellerinde bölge sahiplenme ve koruma doğada oldukça büyük öneme sahiptir. Kediler ne kadar evcilleştirilmiş de olsa sokaktaki birçok kedinin kendi bölgesi ve alanı bulunmaktadır. Kendilerine rakip ve tehdit gördükleri diğer kedilere karşı oldukça saldırgan olabilmektedirler. Bu konudaki saldırganlık genelde kendi türlerine karşı gösterilmektedir. Birbirlerine üstünlük sağlamak ve baskınlık göstermek adına her yere kokularını bırakarak hiç görüşmeseler dahil mesaj yollayabilmektedirler.
Oyun Oynarken Agresifleşme
Yavru kedilerde özellikle bu durum oldukça komik ve eğlenceli olsa da yetişkinliğe adım atan, enerjik ve hareketli kediler oyunun dozu aşıp, oyunla gerçeği ayırt etmeyen kediler nedeniyle oldukça fazla canınız acıyabilir. Siz ne kadar oyun oynadığınızı sansanız da olay artık av ve avcılığa çoktan evirilmiştir. Kovalama, tuzaklama, saldırma, ısırma ve kavga çıkmasına kadar uzanan bu süreçte elinizi ve kolunuzu oyun oynarken kullanmamalı, ilgisini oyuncaklara yöneltmelisiniz. Aksi taktirde her ne kadar oyuncu canlılar olsa da maddi zararlara kadar gidebilecek bir durumdur. Kedinizi iyi tanımalı karakterine uygun oyuncaklar ve oyunlar organize etmelisiniz.