Köpek dostlarımızın konforlu, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri adına birçok temel gereksinimi vardır. Irklarına, yaşlarına ve genel sağlık durumlarına en uygun olacak şekilde egzersiz yapıyor olmaları, düzenli bir şekilde veteriner hekim kontrollerinden geçiyor olmaları ya da sosyalleşmeleri yaşam evrelerine özel bir beslenme planına sahip olmaları minik patili dostlarımızın mental ve fiziksel sağlıkları açısından en temel gereklilik olarak yer almaktadır. Köpek dostlarımızda dengeli beslenim, minik patili dostlarımızın en yüksek sağlığını korunmasını sağlar ve ırklar doğrultusunda özelleştirilmiş beslenme olası sağlık sorunlarının oluşumunda da riski azaltarak çok önemli bir göreve sahip olduğunu gösterir. Mini, orta ya da büyük ırk sınıflandırılmasına tabi olan köpek dostlarımızın günlük olarak almaları gereken kalori miktarı için beslenme sıklığına, ihtiyaç duymuş olduğu besin ve minerallerin tam orantısına mama tanelerinin birçok unsur ile dengeli ve eksiksiz beslenmesinde önemli kriterler karşımıza çıkıyor.
Küçük ırk köpekler, enerjik ve hareketli olmaları nedeniyle düzenli ve dengeli beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bunun için, iyi kalitede mamalar ve ek gıdalar tercih edilmelidir. Köpek dostlarımızın yaşı, aktivite düzeyi ve sağlık durumu gibi faktörlere göre belirlenen günlük enerji ihtiyacına uygun olarak mama verilmelidir.
Su Her Zaman Önemlidir
Ayrıca, su her zaman kolay ulaşılabilir bir şekilde bulunmalıdır. Köpek mamaları, protein, yağ, karbohidrat, vitamin ve mineral içermelidir. Köpeklerin çok fazla şekerli ve tuzlu gıdalar tüketmemeleri önerilir. Köpeklerin diyetine ek olarak, meyve ve sebzeler de verilebilir ancak bunların da doğru oranlarda verilmesi önemlidir. Küçük ırk köpeklerin beslenme düzeni, doğru ve dengeli bir şekilde planlanmalıdır. Veteriner kontrolünden geçilmesi ve beslenme programının periyodik olarak gözden geçirilmesi sağlıklı bir yaşam için önemlidir.
Mini Irk Yetişkin Köpeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
12 ayı tam olarak tamamlamış mini ırk yavru köpek dostlarımız yetişkinliğe ilk adımını atmaktadır. Yetişkinlik sürecinde de egzersizleri, beslenmeleri, rutin kontrolleri yavruluk dönemi kadar önemli rol oynar. Mini ırk yetişkin köpek mamaları arasında seçim yapmak oldukça zor olabilir. Piyasada oldukça fazla çeşit mama vardır. Bu noktada veteriner hekimlerin özel önerilerinin değerlendirilmesi adına premium mama seçeneklerini öncelikleriniz arasında tutmanız gerekmektedir. Mini ırk yetişkin köpek dostlarımız mama tercihi yaparken obezite risklerini de iyi bir şekilde değerlendirmelisiniz.