İnsanlar olarak bizler dahi doktora gitmekten hastane ortamında bulunmaktan hoşlanmıyorken evcil dostumuzun güle oynaya gitmesini beklemek hayalperestlik olacaktır. O garip ve kapalı ortama girerken stres olan dostlarımızın üzerindeki stresi azaltma ve yaşayacakları korkuyu minimize etme konusunda atabileceğimiz ufak ama etkili adımlar bulunmaktadır. Tüylü dostlarımızın veterinerlere karşı korku hissetmeleri sadece bizim köpeğimiz özelinde olmayıp birçok köpeğin muzdarip olduğu en yaygın durumlardan birisidir.
Orada çok iyi vakit geçirmedikleri ve aşı neticesinde iğne vurulmaları onları fazlasıyla stres altına sokmaya yetmektedir. Ayrıca olası bir yaralanma ve kazada yapılacak olan operasyon da içlerinde büyüttükleri korkuyu artırmaktadır. Bundan veteriner kliniği ve oradaki insanların tutumları da önemli bir rol üstlense de genel olarak tüylü dostlarımız bu korkuyu fazlasıyla yaşamaktadırlar. Bu durumu tekrar gittiklerinde hatırlamaları ve kötü izlenimlerini zihinlerinde tekrar yaşamaları da onlar gibi bizleri de ümitsizliğe itmektedir. Ama yazımızın devamında sizlere göstereceğimiz bazı tavsiye ve hilelerle bu sorunu kolayca aşabileceksiniz.
Köpeklerin Veteriner Korkusunu Azaltmak için Tavsiyeler
Dostlarımız veterinere giderken bile gidiş yolunda bunu hissedebilirler. Bu ziyaretlerin korku ve stres ritüelinden çıkmasını sağlamak ise tamamen sizin elinizdedir. Onun sakin kalması, stres olmaması, agresiflik göstermemesi ve daha sonra size küsmemesi için vereceğimiz tavsiyelere göz atalım!
- Veteriner kliniğine sadece ihtiyacınız olduğunda gitmeyin. Gerekirse bir uğrayıp hâl hatır sormak için girip çıkın ve dostunuz yanınızda olsun.
- Veterinerde işiniz bittiyse dostunuzu yaptığı uslu davranışlar için ödüllendirin. Zamanla bu durum olumlu-pekiştirmeye evirilerek veteriner ziyaretlerini mükafat olarak görmeye başlayabilir.
- Onu fiziksel olarak dokunarak sevilmeye alıştırın. Buna alışan köpeklerin yabancı birinin teması sırasında çok fazla ürkeklik ve korku yaşamayacağı defalarca kez gözlemlenmiştir.
- Veteriner ziyaretlerinde dostunuzun başında mutlaka bekleyin. Bu durum onun korku ve stres yaşasa dahi yanınızdan durmanızdan güç almasını sağlayacaktır.
- Eğer tarihi belli aşı ziyaretiyse kliniğe gitmeden önce dostunuzla dışarıda aktivite yapın ve yorulsun. Direkt dışarı çıkış amacınızın veteriner ziyareti olduğunu düşünmesin.
- Randevu öncesi sizler de sahipleri olarak gerilirseniz onlara negatif enerji yüklersiniz. Bu tip davranışlardan uzak durun.
- Çok sık veteriner değiştirmek onun kurduğun güven bağını her seferinde sarsacaktır. Bilgisine ve tecrübesine güvendiğiniz bir veteriner hekiminiz var ise değiştirme ihtiyacı hissetmeyin.