MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerin Tasma Çekiştirmesi Nasıl Kontrol Altına Alınır?

8.09.2020 12:56:23

Köpeklerin kimi zaman tuvalet ihtiyacı kimi zaman da hava almaları için gezintiler, vakit geçirme süresi farklılık göstermesine rağmen temel ihtiyaçlarından birisidir. Gezmek, eğlenmek çeşitli aktiviteler yaparak köpeğinizle daha yakın ilişki kurmak anlamına gelse de birtakım olumsuzlukların yaşanıyor olması da can sıkmıyor değil. Bugünkü konumuzun başlığı ve içeriği köpeğinizin tasmasını çekiştirmesi ve işlerin kontrolden çıkması üzerine olacaktır.

Köpek tasması dışarıdaki gezintilerde her zaman kullanılmak zorunda olunan ve kontrolünün kesinlikle önemli olduğu bir aksesuardır. Köpek sahiplerinin dışarı çıkıldığında, sorunlarının başında gelen bu durum, sizi peşinden sürükleyerek köpeğin ırkına bağlı olarak içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Kol ve omuz sakatlanmaları dahi oluşabilecek bu durum karşısında, köpeğinizin kontrolünü kaybetmeniz dışarıdan bakıldığında köpeğinizin sizi gezintiye çıkarmış bir görüntü de oluşturmasına neden olabiliyor.

Köpeklerin Tasmasını Çekiştirme Nedenleri

Genetik Açıdan

Köpeklerin hemen hemen hepsi ırk fark etmeksizin dışarı çıktıklarını anladıklarında sürekli gezmek, koşturmak için öne hamle yaparlar. Bu davranışlar genetik olarak gelen içgüdüsel bir hareket olup koşmak, harekete geçmek temel ihtiyaçlarından birisidir. Uzun mesafeler ve saatlerce koşmak sürü halinde yaşayan köpekler için bir alışkanlıktır. Eğitimi tam olarak oturmamış köpekler sürüde itaat etmesi gereken kişinin siz olduğunu öğrenmeden fevri çıkışlarla sizi öne doğru çekiştirecektir.

Fazla Enerjilerini Boşaltma İhtiyacı

Köpeklerin kedi gibi ev içerisinde hiç dışarı çıkmadan ya da günlük belirli bir mesafede koşmadan yaşamaları sağlık sorunlarını da tetikleyecektir. Yoğun iş temponuz ya da mevsimsel şartlar nedeniyle bu yürüyüşleri yapamıyorsanız dışarı çıkmak istediğinizde köpeğinizin enerjisi ve heyecanı fazlasıyla artacak ve kontrolünü kaybedecektir.

Eğitimsizlik

Köpeklerin itaat eğitimi ve tasma eğitimi bu konuda önemlidir. Sadece tasma çekiştirmesini dışarı çıkarken ki zaman diliminde düşünmek yanlıştır. Başka bir köpek ya da canlı gördüğünde de köpeğiniz tasmasını çekiştirebilir. Bu durum evcil dostunuzun size yeteri kadar itaat etmediğini ve davranışlarını kontrol altına da alamadığınız gösterir.

Nasıl Kontrol Altına Alabilirsiniz?

Öncelikle liderin siz olduğunu anlaması gerekir. Evden ya da bahçeden dışarı çıkarken önde sizin olmanız, ilk adımı sizin atmanız ve onun sizin takip etmesini alışkanlık haline getirmeniz gerekir. Aksi taktirde sizi önden çekiştirerek peşinden koşan siz olabilirsiniz.

Tasmasını çok gevşetmeden bulunduğunuz bölgeyi koklamasına ve tanımasına olanak sağlamalısınız. Bu durumda heyecanı bir nebze olsun azalırken, sürü liderinin de sizin olduğunuzu anlayarak, pekişmesini sağlayacaksınız.

Ödül maması kullanarak dur/devam et eğitimi verebilirsiniz. Bunun yanında sık sık yön değiştirerek tasma çekiştirmesi karşı kontrol eğitimini de anlamasına yardımcı olabilir. Düz bir yolda giderken, keskin dönüşler yapmanız ve yolu o paralelde değiştirerek iyice kontrolü sağladığını öğretmelisiniz.

Sürekli tasmayı gergin tutmak da tasma çekiştirmesini kontrol altına almanızda işinizi güçleştirecektir. Tasmanın gergin olmasını ya da tasmayı gerdiğinizde ona bir mesaj ve uyarı verdiğiniz şekilde algılaması için, eğitimlerinizi ve yürüyüşlerinizi gevşet tutmanız gerekir.

Çok yavaş yürümek ve onunla konuşmamak da sizden kopmasına ve ilgisinin dağılmasına yol açacaktır. Unutmayın ki siz sürü liderisiniz ve o sizi takip ediyor. Konuşmayan, ilgi gösterilmeyen sürü üyesi bir süre sonra sizden kopuş yaşayacak ve kafasına göre hareket etmeye çalışacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar