Köpekler boyun tasmasına alışırken en azından başlarda direniş gösterebilir. Bu yabancısı oldukları objeyi kendilerine zarar veren ve rahatsız edici bir aksesuar olarak görmeleri alışkanlık kazanmamaları ve bazı köpekler sahiplerinin çekiştirerek ceza yöntemi olarak kullanmasından kaynaklanmaktadır. Boyun tasması ve gezdirme kayışı her şeyden önce dışarıda dolaştırdığınız bir köpek için en sağlam güvenlik önlemlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle onun kontrolünü sağlarken cezalandırma amaçlı kullanmanız boyun tasmasıyla yanlış ilişki kurmasına neden olmaktadır.
Öncelikle tasmanın ürkütücü bir yanı olmadığını anlaması gerekiyor. Burada sahiplerinin tutumu çok önem arz etmekte! Tasma kullanmanın amacı hem onun güvenliğini hem de kontrolünü en rahat şekilde sağlamak olmalıdır.
Boyun Tasması Takarken Aceleci Olmayın
Yavru köpeklerin tüm aşıları bittikten ve dışarı gezintilerine başladıktan sonra boyun tasmalarına alışmaları gerekmektedir. Bu durum yetişkin olduğunda ve yaşamanın tüm evresinde temel eğitimleri içerisinden yer alan basit bir durumdur. Kimi köpek sahipleri göğüs tasmasını da pratiklik açısından tercih etse de boyun tasmaları köpeklerin kontrolü açısından daha rahat olmaktadır.
Evcil dostunuzun tasmayı ve gezdirme ipini koklamasına görmesine olanak sağlayın. Köpekler gördükleri ve tanıdıkları objelere karşı hırçınlık yapmayan canlılardır. Özellikle yavru köpeklerin inatçı ve yaramaz yapıları nedeniyle zorluk yaşamanız kuvvetle muhtemel ama ev içerisinde önce boyun tasmasına alışmasını sağlamak adına dışarıda gezdirmeseniz de belirli saatler boynunda kalmasını sağlayın. Daha sonra gezdirme ipini ev içerisinde ufak yürüyüşler yaparak bir bütün olduğunu hissettirin. Çok havlarsa ve kaçmaya çalışırsa ödül maması silahını kullanarak onun dikkatini dağıtın. Bu tekrarlara 1 hafta süresince dışarı çıkmadan ev içerisinde pratik edin.
Tasmayı Köpeğinize Uygun Şekilde Takın
Köpekler aslında tasma kullanmaktan ve takılmasından rahatsız olmazlar. Asıl sorun daha önce karşılaşmadıkları bir objeyi üzerlerinde taşımaya başlamaları onlara gerginlik verir. Tasmanın rahat olması, boynunu çok fazla sıkmaması, gezdirme ipini gezdirirken çok fazla çekiştirmemeniz ve her şeyden önemlisi gezdirme ipini boyun tasmasına geçirdiğinizde bunun gezmek olmasıyla alakalı bağlantıyı kurabilmesi takip etmeniz gereken adımlardır.
Not: Boyun tasmasını çok fazla çekiştirmeniz onun savunma mekanizmasını çalıştırmasına neden olacaktır. Tasma tarafından kısıtlandığını ve canının yandığını hissetmesi sonucu onu bir düşman ve korku veren unsur olarak zihninde canlandıracaktır.
Tasmayı takarken çok mutlu olduğu anları gözetlemelisiniz. Mama yerken, ödül maması verirken, dikkatini dağıtan başka bir oyuncağıyla oynarken ki anları boyun tasmasını takmak için en uygun halleridir. Tasmaya karşı bir savunma gösteriyor ve kaçıyorsa bu konuda aceleci olmayın. Onun ırkına ve yaşına uygun olarak seçtiğiniz köpek boyun tasmasının ipini de kontrol edilebilirlik açısından çok uzun tutmayın.