Köpeklerde yüksek tansiyon kalp, sinir sistemi, göz gibi vücudunun çok farklı kısımlarına zarar verebilen bir rahatsızlıktır. Böyle bir durumla karşı karşıya gelindiğinde muhakkak bir veterinere başvurulmalıdır. Köpeklerde yüksek tansiyona sebep olan durum, artiyel kan basıncının devamlı olarak artması ve normalden yüksek olması şeklinde açıklanabilir. Bu hastalık genel olarak birincil hipertansiyon olarak nitelendirilir. Vücuda kan pompalandığı esnada arter duvarlarının içerisindeki kan akışının basıncının ölçülmesiyle anlaşılır. Köpeklerde çoğunlukla ikincil hipertansiyon durumu görülür. Bu köpekteki başka bir rahatsızlığın sinyali olabilir. Böbrek hastalıkları, şeker hastalığı, obezite, adrenalin tümörleri gibi hastalıklar bu durumu tetikleyebilir. Köpeklerde oluşan yüksek tansiyon vakalarının büyük bir kısmı ikincil hipertansiyon vakalarıdır. Yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Köpeğimde Yüksek Tansiyon Varsa Nasıl Belirti Verir?
Aşırı su tüketme, iştah kaybı, öksürme, sık sık tuvalete çıkma, uyuşukluk gibi belirtiler yüksek tansiyona işaret edebilir. Köpeklerde kan pıhtılarına bağlı felç durumu insanlarla kıyaslandığında çok nadir görülür. Hatta bazen köpeklerde tansiyon belirtileri ortaya çıkmaz.
Köpeğimin Tansiyonunu Nasıl Ölçebilirim?
Bu ölçüm genellikle manşet yada manşete bağlı osilometrik tansiyon ölçüm cihazı ile belirlenir. Köpeklerde tansiyon genelde ön uvzruv, arka uzruv, kuyruklardan ölçüldüğü için tansiyonunun belirlenmesi zor olabilir. Veteriner bu aşamada köpeği sakinleştirmelidir. Net sonuçları alabilmek için birden fazla ölçüm yapılması gerekebilir.Köpeklerde tansiyon belirlenirken ideal aralık 131-71 veya 150-95 şeklinde baz alınır ve bunlar normal kabul edilir. 150-95’in üzerindeki değerler köpeğin vücuduna ciddi zararlar verebilmektedir. Yüksek tansiyon fark edildiğinde diğer organlara hasar vermeden gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. 180-120 üzerindeki değerler oldukça büyük tehlike arz eder.
Eğer köpeğinize hipertansiyon tanısı konduysa ilk olarak buna neden olan durumların neler olabileceği incelenmelidir. Yüksek tansiyonu ortaya çıkaran hastalığın ne olduğu bulunduğu takdirde genelde yüksek tansiyon sorunu da ortada kalkmaktadır. Bazı durumlarda köpeğin tansiyonunu düşürebilmek adına bazı ilaçlar kullanılmak zorunda kalınabilir. Sodyum alınımı düşürüldüğünde tansiyon kontrol altına alınabilir. Veterineriniz gerekli görürse köpeğinize düşük dozlu sodyum diyeti önerebilir. Tedavi esnasında veya sonrasında köpeğin tansiyonu düzenli olarak takip edilmelidir. Yüksek tansiyona bağlı rahatsızlıklar yinelerse köpeğinizi tekrar veterinere götürmelisiniz