Köpeklerin de insanlar gibi bebeklik, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık evreleri bulunmakta. Sağlıklı beslenen ve büyütülen bir köpek ortalama 10-15 yıl arası huzurlu bir hayata sahip olabilir. Irkına ve büyüklüğüne bağlı olarak, 5-10kg arası köpekler 12 yaşından sonra, 10-25kg arası köpekler 10 yaşından sonra ve 25-50kg arası büyük ırk köpekler ise 8 yaşından sonra yaşlı olarak kabul görmektedir. Yavruluktan, yaşlılığa giden bu süreç biz insanlarda olduğundan farklı değildir.
Yaşlandıkça hastalıklara yakalanma oranları ve hastalığı atlatma süreleri dahil değişkenlik göstermeye başlayacaktır. Evcil dostunuzun bu sürecini anlayarak ona destek olmak, ekstra bakım ve takviyelerle ömrünü çok daha rahat geçirmesini sağlamak bizlerin elindedir. Bu sürece bir köpeğe sahipseniz veteriner ziyaretlerini aksatmamalı, uygun beslenme programını harfiyen uygulamalısınız. Her ne kadar belirtiler klasik olsa da köpeğini en iyi tanıyacak kişiler sahipleridir. Irka ve boyutuna göre değişen yaşam aralıklarının ve yaşlanmanın süresi iyi bir gözlem gerektirecektir.
Yaşlılığa Bağlı Hastalıklar ve Rahatsızlıklar
Eklem, göz, kemik gibi klasik yaşlılık hastalıkların yanında metabolizma yavaşlamasına bağlı olarak faaliyetlerinin azalması. Buna ek olarak ırkına bağlı şekilde kimi köpekler normal yemesine rağmen aşırı kilo alabilir. Bazı köpeklerde ise nadiren de olsa kilo kaybı gözlemlenmiştir. Duyma kaybı, ciltte tahriş ve tüy dökülmesi muhtemelen yaşlanan köpeklerde görülebilecek diğer rahatsızlıklardır.
Tüylerindeki Değişiklikler
İnsanlarda olduğu gibi köpek dostlarımızda da fiziksel değişiklikler görülmesi olasıdır. Tüylerin parlaklığının azalması, seyrekleşmesi ve tıpkı insanlarda olduğu gibi beyazlar görülmesi oldukça normaldir. Ciltte kuruluk görülmesinin yanında, yaşlanan köpeklerde tüylerin kimi bölgesi daha az uzarken kimi kısımlar daha sert olabilir.
Hareketlerinde Azalma
Yaşlı köpeklerde eğer yavru halinden beri gözünüzün önüne olan bir köpeğiniz var ise muhtemelen yıllar geçtikçe ilk fark edeceğiniz şey hareketlerinde azalma ve enerjisinin düşüşü olacaktır. Bitmeyecek gibi görünen enerjilerinin yerine oldukça uyuşuk ve gözü uykuda olan bir köpek ortaya çıkmaya yaşlanma belirtilerinin başında gelmektedir. Uyku sürelerinin artması, eskisi gibi artık saatlerce oyun oynamanızın geçmişte kalması, onun heyecan ve hareketten artık hoşlanmaması hepsi yaşlılık emaresidir.
Psikolojik Değişimler
Duygu değişimleri yaşlanan insanlarda sıkça görülen bir durumdur. Aynısını köpekler içinde söylersek yanlış olmaz. Bazı durumlara karşı hassasiyetleri ve tolerans seviyeleri oldukça değişkenlik gösterebilir. Bazı köpekler sese ve gürültülü ortamlara karşı dayanamaz ve stres seviyesi oldukça artabilir. Bazı köpekler de ise diğer yavru köpeklere ve çocuklara karşı toleransı oldukça yüksek olabilir. Evcil dostunuzun karakterine bağlı olarak bu tip değişimler gözlemlemeniz oldukça olası bir durum olmakla birlikte şaşırtmamak gerekir.