Köpeklerde Wobbler Hastalığı
Tanım
Köpeklerin boyun omurlarında şekil almış deformasyona bağlı olarak tüm vücut hatlarına özellikle de yürümede inkordinasyon bozukluklarına bağlı olan sağlık sorunudur.
Hastalığın Nedeni Nedir?
Boyun omurlarının şekillenmesi sonucu disklerin kayması, omurlar arası boşluğun dar veya geniş olması, omur kanallarının daralması ya da travma sonucu oluşan bir deformasyon nedeniyle şekil alabileceği gibi büyüme zamanlarında kalori ve kalsiyumca zengin gıdaları aşırı tüketmeleri sonucu veya fosfor ile D vitamini eksikliklerinden kaynaklı meydana çıkabilir. Bir başka sebepte yaşlı köpeklerde görülen intervertebral disk dejenerasyonu ve disk çıkıkları sonucunda bu hastalık ortaya çıkabilmektedir.
Hastalığın Gelişimi Nasıl Oluşmaktadır?
Yavruluk döneminde köpeklerin aşırı protein ve kalsiyum zengin gıdaları ile beslenilmesi sonucu omurlarda bozukluklar oluşmaktadır. Bunun sonucunda omuriliğe ve sinirlere baskı yapması görülmektedir. Great Dane, Doberman, Borzoi ırk köpekler bu hastalığa doğuştan yatkın olarak tanınmaktadırlar. Bu hastalık diğer patili dostlarımızda da görülebilir.
Wobbler Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Koordinasyon bozukluklarıyla gün yüzüne çıkarlar. Parezis ve paralizis görülmekte olup, iskelet sisteminde deformasyonlar sonucu belirginleşirler. Özellikle boyunun yay şeklini alması çok karakteristik bir bulgu olarak bilinmektedir. Koordinasyon bozukluğu ilk önce arka bacaklarda iki taraflı olarak şekillenmesiyle başlar. İlerleyen durumlarda ise bacaklar gergin bir yay halini almasıyla kuyruk reflekslerinde azalmalar ve kas atrofilleri gibi problemler gözlemlenir.
Hastalıktan Korunmanın Yolları?
İri ve çok daha iri ırkların özellikle gelişim dönemlerinde beslenmelerine çok dikkat edilmeli ve 16 aylık olana kadar çok iyi kalitede mama dengeli beslenebilecek gıdalarla birlikte beslenmeleri gerekmektedir. Gıdalarına gereksiz kalsiyum takviyeleri hiçbir şekilde fayda etme etmemesinin yanında aksine bir hal alıp köpeğe zarar vereceğinden bu tür hatalardan kaçınmak gerekmektedir. Ayrıca bu ırkların gelişim dönemlerinde fazla aktivitelerinin önüne geçinilmelidir. Atlamaları zıplamaları gibi darbe alabilecek sorunlardan uzak tutmak gerekmektedir.
Hastalığın erken dönemlerde teşhis edilmesi çok önemlidir. Hastalığın teşhisinden sonra köpeğin hareketlerinde mutlaka kısıtlanmalı ve hemen ilaç tedavisine başlanmalıdır. Hastalığı erkeden teşhis edilmemiş köpeğin sağlık sorunu ilerlediğinden dolayı ilaç tedavisi başarılı olmayacaktır. Sadece ağrıları hafifletilir. Bundan dolayı bu hastalık görülmesin sonucunda mutlaka veteriner hekim tarafından tedavisi başlatılmalıdır.