Her canlıda olduğu köpeklerde de uyku ve uyku düzeni sağlıklı büyümeleriyle birlikte gelişimleri açısından son derece önemlidir. Onları uyku esnasında izlerken doğal ve masum halleri çok hoşumuza gidiyor olsa da onların uykusu ve uyku kaliteleri hakkında ne kadar bilgiye sahibiz tartışılır.
Her canlının yavrusunda olduğu gibi köpek yavruları da günün büyük bir bölümü uyku halinde geçirir. Yetişkin olduklarında da bu uyku saatleri azalıyor olsa da uyku-dinlenme molaları asla azalmaz. Bir kedi kadar yetişkin olduklarında uykuya vakit harcamasalar da köpek dostlarımızın da konforlu bir uykuyu yaşayabilmeleri için dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken bazı ince noktalar bulunmaktadır.
- Köpek dostlarımızın yavruyken günün 3/2’sini uyku halinde geçirirken yetişkin köpekler yarısını ayırırlar. Ayrıca tam uyku halinde sayılmasa da buna ek olarak bir süre yatarak dinlenme halleri de bulunmaktadır.
- Uyumak için uyku köşeleri olmalıdır. Köpekler evin her noktasında uyuyabilirken tek bir noktada uyuyabilecekleri yataklarının olması onları daha konforlu ve rahat hissetmelerine yardımcı olacaktır. Çünkü böyle bir uyku alanına sahip olmayan köpeklerin uyku kalitesi düşecektir. Ve bu tip rutin alışkanlıkları da temel eğitimler içerisinde düşünebiliriz.
- Köpeklerinde uyku fazları olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Her uyuduğunda derin uykuya geçmiyor olup bizlerin tabir ettiği haliyle “gözlerini dinlendirme” ihtiyacını da fazlasıyla hissederler. Bu tip zamanlarda onların uyku ve istirahat süreçlerinde onlara saygı duyarak çok fazla rahatsız etmeyin.
- Köpeklerin de uyku konusun problem yaşayabileceğini ve oldukça huzursuzluk yaşayabileceğini göz ardı etmeyin.
Köpeklerin Uyku Kalitesini Azaltan Şeyler
Aşırı Ses: Ev içerisindeki aşırı gürültü, dışarıdan gelen sesler ya da onun yanında açık müzik sesinin onun fazlasıyla rahatsız edeceğini bilmelisiniz. Ayrıca yatağının ve dinlendiği noktanın konumunu da sessiz ve fazla ışık almayan bir yere mutlaka konumlandırın.
Yaş Durumu: Yaşlanan insanlarda olduğu gibi köpeklerde de huysuzluk baş gösterir. Onların çok daha sinirli ve anlamsız davranışlar sergilemesi sizleri şaşırtmamalıdır. Huzurlu ve konforlu bir uyku çekebilmesinin karşısında duracak olan bu süreç karşısında ona anlayış göstermelisiniz.
Ağrı Yaşaması ve Hastalık: Uyku düzenlerini bozan ve uyku kalitesini diplere çeken bu durum karşısında veteriner kontrolü ve onu rahatsız eden şeyi tedaviye ulaştırmanız gerekmektedir.
Ayrılık Üzüntüsü: Sizden ayrılmasının üzeceği gibi ayrıca annesi ve kardeşlerinden ayrılan yavru köpeklerin uyku düzenlerinin bozulması çok sık görülen bir durumdur. Ona bu süreçte tüm sevginizi ve güvenli alanı sunmak için elinizden geleni yapın.
Egzersiz Eksikliği: Rutin yürüyüşler ve oyunlar oynamanız onların fiziksel ve zihinsel sağlığı kadar uyku düzenleri içinde son derece önemlidir. Yorgun köpekler her zaman sağlıklı köpeklerdir. Kış aylarında bu yürüyüşler sadece tuvalet ihtiyaçlı kısa süreli olsa da güzel havalarda onlarla olabildiğince dışarıda vakit geçirmeye çalışın.