Köpek dostlarımızın tüy sağlığı ve cilt sağlıkları direkt genel sağlık durumuna da yansıma olarak kabul edilmektedir. Sağlıklı beslenme programı sayesinde köpek dostlarımızda tüylerin dokusu ve parlaklığı ile ilgili önemli artılar bulunur. Köpek dostlarımızın tüy yapıları ırklarına göre değişkenlik göstermiş olsa da ortak olan tek şey temiz olmalarıdır. Köpek dostlarımızın tüy bakımı cinslerine göre değişiklik gösterir fakat köpek dostlarımızın ırkı ne olursa olsun elbette bu iş kolaydır. Tüy bakımları bir süre düzenli şekilde yapıldığında ortaya çok büyük farklılıklar çıkar.
Köpeklerin Tüyleri Farklı mı?
Köpek dostlarımızın cinslerine göre tüyleri de farklılık göstermektedir. Tüylerin kendilerine has nitelikleri sebebi ile farklı ihtiyaçları vardır. Bazı ırkların tüyleri daima uzar ve dökülmez. Bu cinslerin tüylerini sık ve düzenli olarak kesmek ve temizlemek gerekmektedir. Retriever, Husky gibi cinsler kalın ve uzun tüylere sahip olmakla bilinirler. Bu cinslerin tüylerinin dış katmanları alt katmandaki tüyleri de korumaktadır. Alt katmandaki tüyler tamamen bir yalıtım sağlamaktadır. Genel olarak çift katmanlı ve kalın tüylere sahip olan köpek dostlarımızda, ilkbahar ve sonbaharda aşırı tüy dökümü ortaya çıkar. Bu köpek dostlarımızda tüy dökümü son derece normal karşılanmalıdır. Daha kısa tüylü köpek dostlarımız ise tek katmanlı tüylere sahip olmaları ile bilinmektedir. Bu katman ise çift katmanlı köpek dostlarımızın dış katmanındaki özelliğe sahiptir. Kısa tüylü köpek dostlarımızda yıl boyunca tüy dökümü, az miktarda fakat sürekli bir şekilde görülmektedir.
Yavru Köpek Tüy Değişimi
Minik canlılarımızın bu kadar sevimli görülmelerinden bir tanesi de yumuşak, ipeksi ve ince tüyleridir. Yavru köpeklerdeki tüyler geçicidir. Zamanı geldiklerinde kalıcı olan yetişkin tüylerine yer bırakır. Yavru köpek dostlarımızda tüy değişikliği zamanı farklılık göstermektedir. Yavru köpek dostlarımız için tüyler son derece önemlidir. Tüyler yavru köpek dostlarımızı dış dünyaya karşı korumaktadır. Ayrıca vücut sıcaklığını da dengelemesi ile bilinir. Yetişkin tüyleri genel olarak yavru tüylerinden çok daha uzundur. Yavru köpek dostlarımızda tüy değişimi ortalama olarak 3 aylıkken meydana gelmektedir. Bu değişim boyunca tüyler dalgalı görülebilir. Vücutlarının bazı yerlerinde yavruluk tüyleri var iken bazı kısımlarda da yetişkinlik tüyleri oluştuğu görülmektedir. Değişim boyunca yavru köpek dostlarımızda tüy dökümü elbette ki normaldir. Bu onların sağlıklı olduğunun habercisidir. Dalmaçyalı gibi köpek cinslerinde tüy dökümü sırasında beneklerinin desenlerinde değişiklik gösterse de yetişkinlik tüyleri ile beraber bu durum düzelecektir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içeriğimizde köpeklerde tüy bakımı ile ilgili bilgiler vermeye çalıştık. Ayrıca ırklara göre değişkenlik gösteren bu durum hakkında detaylı bilgiye sahip olmanızı istedik. Bizi takip etmeyi unutmayın...