Köpek dostlarımızda solgun diş etlerii problemi altta yatacak olan birçok sağlık probleminin habercisi konumunda olabilir. Sağlıklı bir köpek dostumuzda diş etinin olması gereken rengi tamamen pembedir. Köpek dostlarımızın cinsine göre diş etinin rengi yumuşak pembe ile parlak pembe renk arasında değişkenlik gösterebilir. Bazı minik patili dostlarımızda diş etlerinde siyah pigmentler görülmesi normal olarak karşılanabilir. Köpek dostlarımızın diş etlerinin sağlıklı olup olmadığını kontrol edebilmek adına siyahlıkların bulunadığı diş etleri ya da dilin alt kısmını kontrol etmeniz fayda gösterebilir. Köpek dostlarımızın sağlıklı olan diş eti pembe rente ya da nemli olmaktadır. Parmağınız ile köpek dostlarımızın diş etine baskı uygulayarak kanlanma zamanını ölçmek de fayda sağlayabilir. Peki kanlanma zamanı ne demek? Parmağınızı köpek dostlarımızın pembe olan diş eti kısmına bastırdınız diyelim. Bastırdığınız o alan beyan renge dönmeli. Baskıyı kaldırdıktan bir saniye sonra eski pembe rengini almalıdır. Oluşan beyazlamadan sonra pembeliğin gecikmesi de bazı hastalık ya da sorunları aklımıza getirebilir. Köpek dostlarımızın diş etlerinin solgun görünmesi aklınıza birkaç farklı durum gelmeli ve bu olası sorunlar için veteriner hekime danışmalısınız.
Köpeklerde Solgun Diş Eti Neden Olur?
Köpek dostlarımızda solgun diş etleri, diş eti hastalığı olarak da bilinebilir. Bu diş etlerinde görülen bi durumdur. Solgun diş eti durumu diş etlerinde şişlik, kanama, iltihaplanma ve dişlerin sallanmasına sebebiyet verebilir. Diş eti hastalığı, köpek dostlarımızda en yaygın ağız sorunlarından bir tanesidir. Genelde dişlerin temizliği ya da sağlıklı bir diyet ile önlenebilir fakat bunu en iyi bilecek ve tedavi edebilecek yetkili kişi veteriner hekimlerdir.
Diş eti hastalığı, dişler ve diş etleri arasındaki plak oluşması sonucu ortaya çıkar. Plak, bakterilerin oluştuğu ve üreyebildiği bir tabakadır ve diş etlerine zarar verebilir. Plak, diş etlerinde iltihaplanma ve şişlikle sonuçlanabilir. Bu iltihaplanma, diş etlerinde kanama ve dişlerin sallanmasına neden olabilir.
Diş eti hastalığının önlenmesi için, minik patili dostlarımızın dişleri düzenli olarak fırçalanmalı ve dişleri temizlenmelidir. Ayrıca, can dostlarımızın sağlıklı bir diyete başlaması önemlidir. Diş eti hastalığının ilerlemiş durumlarında, veteriner bir hekim tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi, diş etlerinin temizlenmesi, dişlerin fırçalanması ve dişlerin çekilmesi gibi işlemler içerebilir.
Özellikle köpeklerin yaşlandıkça diş eti sorunları daha yaygın olabilir. Bu nedenle sağlıklı bir diyet ve düzenli diş bakımı köpeklerin yaşlandıkça diş eti sorunlarını azaltmak adına önemlidir