Tüm köpekler saçkıran için risk altındadır, ancak durum en çok bir yaşından küçük yavru köpeklerde ve bağışıklık sistemi zayıflamış yaşlı köpeklerde görülür. İnsanlara bulaşıcıdır ve huysuz, kaşıntılı deri döküntülerine neden olur. İnsanlarda, saçkıran tipik olarak yuvarlak, halka benzeri yaralar olarak görülür.
Saçkıran Nedir?
Saçkıran, evcil hayvanlarda ve insanlarda cilt hastalığına neden olan mantar parazitidir. Dermatofit adı verilen deri mantarlarının bir üyesidir. Parazit, büyüyen cilt ve tırnakların dış ölü yüzeyi olan keratin ile beslenir. Birçok dermatofit türü vardır, ancak çoğu köpek saçkıran vakasına üç türden biri neden olur. En yaygın tür Microsporum canis'dir. Saçkıran insanlara kolayca yayılır, ancak çoğu sağlıklı yetişkin enfekte olmaz. Küçük çocuklar, yaşlılar veya depresif bağışıklık sistemi olan kişiler daha hassas olurlar.
Köpeklerde Saçkıran Belirtileri
Tipik olarak, kel bölgelerin kenarlarında pullanma ve kabuklanma, bu alanlarda kırık veya kirli saçların yanı sıra değişken kaşıntı vardır. Dermatofit sadece aktif olarak büyüyen tüylerde yaşar. Enfekte olmuş tüyler kopar ve kısa yamalı bir tüy deseni bırakır ve hafif ila şiddetli kabuklu yaralar da gelişebilir.
Saçkıran Nedeni
Sağlıklı yetişkin köpeklerin bağışıklık sistemi genellikle saçkıran enfeksiyonunu önleyecek kadar güçlüdür. Bununla birlikte, bazı sağlıklı evcil hayvanlar asemptomatik taşıyıcılar haline gelebilir, yani kendi sağlık sorunları yoktur, ancak enfeksiyonu başkalarına yayabilir. Bir evcil hayvana saçkıran bulaştığında, sporlar çevreyi kirleterek enfeksiyonun yayılmasını sağlar.
Durum, genellikle enfekte saç veya deri döküntülerinden doğrudan hayvandan hayvana temas yoluyla bulaşır. Ancak, saçkıran da kirli tımar ekipmanları, oyuncak, yatak ve kirli mobilya ve giysilerden bulaşabilir.
Evdeki bir evcil hayvana teşhis konulursa, belirti gösterse de göstermese de hepsi tedavi edilmelidir.
Saçkıran Teşhisi
Köpek saçkıran, mantarın tanımlanmasıyla teşhis edilir. Veteriner şüpheli vakaları taramak için bir Wood's Lamp kullanabilir; M. canis vakalarının yaklaşık yarısı, ultraviyole ışığına maruz kaldığında "parlayacaktır". Her durumda bu özel ışıklandırma altında görünecektir. Ancak, sonuç negatif çıkarsa daha ileri tanısal testlerin yapılması gerekir.
Diğer zamanlarda, bir deri kazıma lezyonlardan enkaz toplar ve daha sonra mikroskobik olarak incelenir. Kesin teşhis saçkıran için en iyi yolu cilt-tüy örnek almak ve laboratuara göndermektir. Lezyondan bir örnek, saçkıran yetiştirmek için tasarlanmış özel bir ortama yerleştirilir. Testin pozitif sonuç vermesi üç hafta kadar sürebilir.
Tedavi
Evcil hayvanlarda doğrulanmış saçkıran vakaları, hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek için tedavi edilmelidir. Saçkıran için en başarılı terapötik rejimler, hem topikal ilaçlı şampuanları hem de oral antifungal ilaçları içerir. Her iki tedavi tipi birçok hafta boyunca devam edilmesi gerekir; Veterinerinizin talimatlarına uymanız ve tedaviyi erken kesmemeniz tedavinin başarısı için çok önemlidir.
Kirlenmiş saç miktarını azaltmak için önce uzun tüylü köpek yavruları kırpılmalıdır (daha sonra kesme bıçaklarını dezenfekte etmeyi unutmayın). Veterineriniz durumunuz için en iyi seçimi önerecektir.