Renk körlüğü genel tanımıyla renkler ve bunların arasındaki farkların tam olarak algılanmakta güçlük çekildiği bir görme bozukluğudur. Özellikle sarı ve yeşil gibi ana renklerin karıştırılması özellikle insanlarda gündelik yaşam içerisinde son derece zorluk yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bazen tüm renklerin gri ve türevleri şeklinde de görülebildiği bu rahatsızlığa köpeklerin sahip olduğu ve dünyayı siyah-beyaz şekilde inanılmaktadır. Fakat köpeklerde gerçekten renk körlüğü var mıdır?
Onların eşsiz duyu gücü sayesinde çevrelerini mükemmel şekilde görme ve analiz etme yetenekleri bulunmaktadır. Bizler gibi onlar da çevrelerinde renkleri ayırt edebilirler. Renk körlüğü konusunda cevabımız hayır olmakla birlikte kısmen renk görme skalaları bizden farklıdır. Retinaları içerisinde bu renkleri görme adına iki değişik renk tespit eden hücre bulunması da tam olarak bizim gibi görmediklerini de bizlere anlatıyor.
Köpeklerin Görebildikleri Renkler
Köpeklerin retinasıyla insanların retinası birbirlerine benzerlik göstermektedir. İnsanların görme retinası 3 farklı görme hücresine sahip olup milyonlarca farklı renk kombinasyonunu görmemize yardımcı olmaktadır. Köpeklerin görmeleri konusunda yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde onlarda iki tane görüş hücresi bulunmakta olup kırmızı ve yeşil renk tonlarına karşı bizle aynı olmasa da her şeyi siyah-beyaz görmediklerini bizlere kanıtlıyor.
Renk körlüğüne sahip insanlarda da görme konusunda yardımcı iki hücre bulunmaktadır fakat kırmızı-yeşil tonlarını görmeye yarayan pigment ya az ya da hiç bulunmamaktadır. Köpeklerde ise durum biraz daha değişkendir. Bizim gördüğümüz netlikten bu renkleri göremeseler de farklı tonlarda görüş açılarına sahiptir. Renkli görme işlevi gözün konilerinde bulunan ve retinalarda bulunan renk pigmentlerinin sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İki ya da üç hücre olmasının tamamen renk körlüğü açısından kriter olmadığı da bilinen bir durumdur. Tamamıyla renk körü olmadıkları gibi siyah-beyaz şeklinde bizleri ve dünyayı da görmezler. Aşağıdaki tabloda tam olarak bize denk gelen renkleri ne renk skalasında görebildiklerine dair araştırmalar neticesinde ufak bir tablo bulunmaktadır.
Kırmızı ve pembe tonları daha donuk ve kimi zaman grimsi görünürken, sarı-yeşil tonları ise sarımtırak renk tonları arasında değişkenlik gösterebilir. Kırmızı ve yeşil renk tonları dışında her rengi algılayan bu dostlarımızın bizlerden üstün görüş yeteneklerini de hesaba kattığımızda aslında dünyayı çok renkli ve geniş bir perspektiften gördüklerini düşünebiliriz. Onların gözüyle dünyaya bakamadığımız için renklerin onlar açısından anlamını ve algısını tam olarak anlayamayabiliriz. Fakat doğa manzarasına baktığımızda batan bir güneş de onlar açısından daha donuk ve grimsi tonlarda da olsa net şekilde görülecektir. Köpeklerin bizleri ve çevrelerini siyah-beyaz görmedikleri aşikardır.