Evcil dostlarımızın yaşadığı en büyük tüy ve cilt sıkıntılarının başında gelen pire problemi oldukça sinir bozucu olabilir. Pire ısırıkları köpeklerimiz için acı verici hal alabilirken başka hastalıkların onların vücuduna da taşınmasına neden olabilir. Zamanında ve gerekli tedavi yöntemleriyle kısa sürede çözülmesi mümkün bir durumdur.
Pire Nedir? Köpeğimizde Fark Edilmesi!
Pireler uçamayan kimi zaman gözle dahi görülmesi zor olan, ısırarak, kanla beslenen asalak bir böcek türüdür. Kaşıntı yoluyla evcil dostlarımızı oldukça rahatsız etmekle beraber aşırı kaşınmalarına, huzursuz ve mutsuz olmalarına neden olurlar. Ayrıca beraberinde getireceği sağlık sorunları da günlerce bu problemden kurtulmak için göstermeniz gereken çabayı da beraberinde getirir. Koyu veya tek renk tüyleri olan köpeklerin tüylerinde ve derilerinin diplerinde fark edilmesi çok daha kolay olabilir. Kaşıma, vücudun belirli bölgelerini ısırma, deride döküntü görüldüğü taktirde şüphe duymanız gerekmektedir. Ayrıca tüy diplerini elinizle eşelediğinizde ya da evcil dostunuzun yatağının içinde pire yumurtaları ya da pisliği aramanız da bu sorundan emin olmanızı sağlayacak diğer kriterdir.
Yumurtalar küçük, ovale yakın, gri veya beyaza yakın renklerde bulunur. 4 evrede oluşan pire yumurtaları, larva, pupa ve yetişkinlik evrelerinden geçer ve her evrede evcil dostlarımıza farklı sıkıntılar yaratır. Yetişkin pireler meydana geldiklerinde, kan emmek ve kaynak bulmak amacıyla hemen beslenebilecekleri bir canlı bulmak zorundadırlar. Genetik ve tip olarak köpeklerimizin üzerlerinde görülen pireler, insan vücudunda bulaşamaz ve yaşayamazlar. Bu farklılık kafa karıştırmamalıdır.
Köpeklerde Pirelerin Tedavisi
Her sorunda olduğu gibi erken teşhis ya da oluşabilecek bu duruma karşı önceden önlemler almak en mantıklı harekettir. Daha önce evinizde, bahçenizde veya daireniz böyle bir sorun yaşamadıysanız köpeğiniz üzerinden giriş yapmaları olası bir durumdur. Evdeki köşeler, tozlu bölgeler, döşeme kenarları ve pirelerin saklanabileceği, yumurta ve larvalarını bırakabileceği her boşluk dip bucak gerekli temizlik malzemeleriyle rutin olarak temizlenmelidir. Ayrıca başka bir yerden eve pire getirmesinden şüphelendiğiniz köpeğinizin, tarayarak ve tüy diplerine masaj yaparak yıkamalısınız. Ayrıca rutin kontrollerini, aşı takvimini ve veteriner kontrolünü aksatmamak pire sorunu ve diğer birçok beklenmedik duruma karşı en güvenli önlem olacaktır.
Genelde bu soruna maruz kaldıktan sonra veteriner yolu bizlere gözükmekte olup, bu problemi yaşadıktan sonra uzman yardımı almak kısa sürede ve etkili çözümü bize sunacaktır. Unutulmamalıdır ki pireler, köpek derisini kendilerine bir yaşam alanı, kan emme yoluyla beslenme ve üreme alanı olarak görmektedirler. Pire tasması kullanmak, dış parazit yaptırmak, kaliteli bir şampuan ile evcil dostumuzu iyice yıkamak, özellikle uzun tüylü köpeklerde çok daha sık olmakla birlikte, her köpeğin belirli aralıkla taranarak tüylerinin diplerinin kontrolü tedavi aşamasında dikkat edilmesi gereken noktalardır.