MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Papillom Hastalığı ve Tedavisi

25.09.2019 09:41:01

Köpek uçuğu veya köpek siğili de denilen köpeklerde papillom hastalığı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hayvanlarda sıklıkla görülen viral bir rahatsızlıktır. Yayılması çok hızlı olmayan bu hastalık, biraz ilerledikten sonra ancak müdahale edilebilmektedir. Birçok köpek bu hastalığa yakalanabilmektedir; ancak genellikle bağışıklık sistemi gelişmemiş yavru köpeklerde görülmektedir.

Papillom hastalığı belirtileri

Köpeklerde uçuk oluşmasını sağlayan ana etken papilomavirus adı verilen bir virüstür. Bu virüs farklı yollarda köpeklere bulaşabilmektedir. Hastalığın şiddeti ve yerleşim yerine göre farklı büyüklüklerde ve şekillerde görülse de daha çok insanlarda ki siğile benzemektedir. Ağız içerisinde dudaklarda ve çevresinde siğil tarzı çok sayıda oluşumu bir arada görmek mümkündür. Müdahale edilmezse büyüyen bu siğiller, ilerleyen durumlarda baskı yapar ve bu baskılar nedenli köpeklerde nefes almakta güçlük, iştahsızlık, zayıflama gibi belirtiler görülebilmektedir.

Köpeklerde papilloma ortaya çıkmasının ardından köpeğin bağışıklık sistemi bu sorunun üstesinden gelebiliyor. Çoğu zaman 3 aylık bir sürede hastalık kendiliğinden geçmekte ve uçuk ya da siğiller ortadan kaybolmaktadır. Bazı papilloma vakalarında uçuklar hızlı bir şekilde özellikle köpeğin boğazına doğru yayılabiliyor. Bu gibi durumlarda uçuklar hayvanın yutkunmasını, yemek yemesini hatta bazen nefes alışını bile zorlaştırabilmektedir. Köpeğin ağzında ya da ağız çevresinde siğilimsi oluşumlar varsa kendiliğinden geçmesini beklemeyip derhal bir veterinere başvurmak daha doğru olacaktır.

Papillom hastalığı tedavisi

Tedavisi oldukça kolay olan papillom hastalığının belirtilerini gördüğünüz zaman ya da vücudunun herhangi bir yerinde çıkıntı görüldüğü zaman bir veterinere gidilmeli ve veteriner gerekli inceleme ve testleri yaptıktan sonra sorunun ne olduğunu saptayarak en uygun tedaviye başlayacaktır. Sorunun asıl sebebi papillom hastalığı ise; veteriner hekim kontrolünde; oluşumlar kendiliğinden geçmez ise kimyasal tedavi ya da cerrahi tedavi gibi yöntemler kullanılmalıdır. Geçmeyen papillom hastalığı hayvanın yemek yemesini zorlaştıracağı için halsizleşecek ve genel sağlık durumunda kötüleşmelerin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. 

Sonuç

Sonuç olarak; papillom (siğil) oluşmuş bir köpekte bağışıklık sistemi kendiliğinden geçirebilir. Uzun süre geçmeyen papillom hastalığı köpeklerde problemlere yol açmaktadır. Nefes almada zorluğa kadar gidebilen bu problemlerin fark edilip acilen uygun şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Sevimli dostunuzu veteriner hekim kontrolünde tutun. Papillom bulaşıcıdır ve köpekten köpeğe bulaşabilmektedir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar