MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Lenfosarkom Hastalığı ve Tedavisi

18.06.2021 10:56:20

Lenfosarkom, yaygın olarak lenfoma olarak bilinir, lenfatik sistem kanseridir. Bu yaygın kanser, belirli ırklarda daha yaygındır ve neyse ki önemli ölçüde incelenmiştir. Kemoterapi her köpek için olmasa da, tedavi ve köpekleri remisyona sokar ve hayatta kalma sürelerini uzatır.

Lenfoma Nedir?

Lenfoma köpeklerde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Vücudumuzdaki her hücrenin bir işi ve ona programlanmış bir yaşam beklentisi vardır. Lenfoma, lenfosit adı verilen bir grup spesifik beyaz kan hücresine ait bir kanserdir. Lenfoma genellikle lenf düğümlerinde bulunur, ancak vücudun herhangi bir yerinde büyüyebilir. Belli bir bölgede lokalize olabileceği gibi tüm vücuda yayılabilir.

Lenfoma her yaşta gelişebilir, ancak en sık 6 ila 9 yaş arasındaki köpeklerde görülür ve diğerlerinden daha fazla etkilenen bazı ırklar var gibi görünmektedir. Herhangi bir köpek lenfoma geliştirebilirken, genellikle golden retrieverlerde, buldoglarda ve batı yayla beyaz teriyerlerinde daha fazla gözükür.

Lenfoma Belirtileri

Çoğu evcil hayvan ebeveyni, evcil hayvanlarında bir şişlik fark eder ve evcil hayvanlarını veterinere götürür. Lenf düğümleri genellikle boynun altında, göğsün önünde, köpeğinizin koltuk altlarının altında, kasıklarında ve diz arkasında hissedilir. Vücudun başka yerlerindeki iltihaplanma nedeniyle lenf düğümlerinin büyüyebileceğini belirtmekte fayda var. Bir fizik muayene sırasında, veterinerinizin evcil hayvanınızın vücudunda hissettiğini gördüğünüzde, yalnızca yumru ve yumruları kontrol etmekle kalmaz, aynı zamanda herhangi bir genişleme için yukarıdaki lenf düğümlerini de hissederler.

Bazı evcil hayvan ebeveynleri kanserin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak iştah azalması, genel uyuşukluk, kilo kaybı, şiddetli gastrointestinal sorunlar ve nefes almada zorluk gibi daha belirgin değişiklikler görükür.

Lenfoma Teşhisi

Köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde, lenfoma teşhisi için testler yapacaklardır. Teşhis yapmadan bir veteriner, bir kitle veya yumrunun kanserli olup olmadığını söyleyemez. Tam bir muayene ile başlayarak veterineriniz evcil hayvanınızın lenf düğümlerini hissedecek ve hangilerinin genişlemiş olduğunu belirleyecektir. Bir lenf nodu büyüdüğünde, muayene odasında bir iğne ile küçük bir örnek alacaktır. Lenfoma durumunda, ince iğne aspiratı adı verilen bir örnekleme tekniği kullanılarak muhtemelen bir lenf düğümünden örnek alınır. İnce iğne aspirasyonu, sedasyon veya anestezi olmadan yapılır ve bir evcil hayvanın aşı almasından daha acı verici değildir. Lenf düğümünden alınan hücre örneği bir cam slayt üzerine konur, hücre yapılarını geliştirmek için boyanır ve mikroskop altında değerlendirilir. Köpeğinizden hücre örnekleri alınarak patalojiye gönderilir ve kanser hücreleri incelenerek tedaviye başlanır.

Lenfoma Tedavisi

İlk adım, köpeğinizi evrelendirmek ve bir veterinerin genel sağlık ve lenfomanın nerede olduğu hakkında büyük bir resim elde etmesini sağlamaktır. Unutmayın, köpekler etrafta dolaşıp kuyruklarını sallarlar ve bazı durumlarda kendi lenfomalarından habersizdirler. Köpeğiniz evrelendirildikten sonra, bir onkologla, köpeğinizin lenfoma dışında genel sağlığını gözden geçirecekleri ve kemik iliği baskılanması gibi yan etkiler de dahil olmak üzere tedavi seçeneklerinizi tartışacakları bir konsültasyona sahip olacaksınız.

Köpeklerdeki diğer kanser türleri cerrahi veya radyasyon kullanabilir ancak lenfoma kemoterapiye yanıt verir. Kemoterapi genellikle köpeklere enjeksiyonlarla haftalık olarak verilir. Köpekler genel olarak kemoterapiyi iyi tolere etme eğilimindedir, ancak mide bulantısı ve anoreksi ve diğer GI belirtileri ortaya çıkabilir. Kemoterapi lenfomayı tedavi edemez, ancak onu remisyona sokabilir. Kemoterapiyi sürdürmek, evcil hayvan ebeveynleri adına sadece duygusal ve fiziksel olarak değil, aynı zamanda finansal olarak da özveriyi içerir.

Hayatta kalma süreleri, evcil hayvanınızın genel sağlığına ve lenfoma evresine bağlı olarak değişecektir, ancak köpeklerin tam remisyona ulaştığı kemoterapi tedavisi ile, köpeklerin ortalama hayatta kalma süresi 12-14 aydır. Tedavisiz lenfomalı köpeklerde yaşam beklentisi 1-2 aydır. Onkoloğunuz köpeğinizin bireysel ayrıntılarını gözden geçirecek ve köpeğiniz için hangi tedavi seçeneğinin en iyi olacağını tartışacaktır. Kemoterapi bir seçenek olmasa bile, köpeğiniz steroidler ve diğer palyatif tedavilerle daha rahat tutulabilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar