Köpeklerde kulak bakımı ve temizliği genel köpek sağlığı ve bakımı açısından önemli bir konudur. Kir beraberinde bakterileri de getirir ve bu hastalanmalarına neden olabilir. Uygun yöntemlerle temizlik yapılmalıdır.
Köpek Kulak Kiri
Köpek kulak kiri düzenli olarak kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Kulağın iç kısmında beklenmeyen birikintiler varsa bunun için müdahale edilmesi gerekir. Kulaklarının içi sağlıklı olan köpeklerde hafif pembe ve tüylü görüntü söz konusudur.
Köpeklerde Kulak Akıntısı
Köpeklerde kulak akıntısı önem verilmesi gereken bir durumdur. İltihaplanma hallerinde akıntı ile durum kendini belli edecektir. Bazı hallerde köpek kulak kokusu da olabilir.
Köpek Kulak İltihabı Tedavisi
Köpek kulak iltihabı tedavisi için düzenli olarak akıntı ve koku belirtileri sonrasında köpeğinizin veterinere götürülmesi gerekir. Veteriner hekimin yönlendirmeleri doğrultusunda damla tedavisine başlanır. Ancak her iltihaplanmada bu tedavi yapılmaya da bilir. Ancak cocker kulak enfeksiyonu durumları çok yaygın görüldüğünden bu cins köpeklerde damla şeklinde tedavi de yaygın olarak yapılmaktadır.
Köpeğin Kulağı Neyle Temizlenir?
Köpeğin kulağı neyle temizlenir diyorsanız muhtemelen kendiniz temizleme işlemi yapacaksınızdır. Bu halde mutlaka içeri girmeden temizlik yapmaya özen göstermeniz gerekir. Yani derinde bir pislik varsa ve alınması zorsa veterinerde bunu aldırmak daha mantıklı ve sağlıklıdır. Ancak köpeklerde kulak temizliği için, yumuşak uçlu bir kulak çubuğu ile kenarlardan temizlik yapabilirsiniz. Akıntılı kulaklarda da yine içeri giriş yapmadan akan bölümleri temizlemek gerekir.
Köpek Kulak Temizleme Losyonu
Köpek kulak temizleme losyonu sağlıklı bir formüldür. Bunu hafifçe temizleme çubuğu üzerine dökerek uygulayabilirsiniz. Çok yoğun kullanmamaya ve kulağa doğrudan dökmemeye özen gösteriniz.
Köpeklerde Kulak Kokusu
Köpeklerde kulak kokusu genellikle iltihaplanma ile beraber gelen bir durumdur. İltihap ya da enfeksiyon olan bir kulak hastalıklıdır ve akıntısı da kokacaktır. Devam eden durumlarda mutlaka veterinere başvuru yapılmalıdır.
Köpeklerde Kulak Hematomu Tedavisi
Köpeklerde kulak hematomu tedavisi öncesinde bu hastalıkla ilgili ayrıntılara bakmakta fayda var. Köpeklerde kulak hematomu, travma, kanama bozuklukları, köpeğin kulaklarını sürekli kaşıması, kafasını sürekli sallaması şeklinde kendini belli edebilir. Kulaklardaki sarkık bölümlerde şişme ile kendini gösterebilir. Tedavi edilmediği takdirde köpeğe çok ağrı ve acı verebilen bu hastalık kalıcı şekil bozukluklarına da neden olabilecektir. Köpeklerde kulak hematomu tedavisi için teşhis yapılmalı ve duruma neden olan etkenler yok edilmelidir. Veteriner hekimlerin uyguladığı operatif tedavi yöntemi yaygındır. Başlangıç aşamasında olan köpekler için hızlı müdahale ile daha etkili sonuçlar alınabilmektedir.
Köpek Kulak Enfeksiyonu Antibiyotik
Köpek kulak enfeksiyonu antibiyotik tedavisi iltihaplara yönelik yaygın şekilde kullanılan bir yöntemdir. Düzenli şekilde uygulama ile kısa sürede çözüm alınabilir.
Köpeklerde Kulak Mantarı
Köpeklerde kulak mantarı durumunda veteriner hekim kontrolünde tedavi başlatılmalıdır. Kulak mantarı önemli bir hastalıktır ve tedavisi ertelenmemelidir.