MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?

18.12.2021 17:26:21

Uyarı: Lütfen bu yazının yalnızca bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın. Tüm tetkik ve tedavi yöntemlerini veteriner hekiminiz profesyonelce yapacaktır. Lütfen bu yazıyı bir tedavi yazısı olarak görmeyin. Gördüğünüz tüm semptomları veteriner hekiminize danışın.

Köpeklerde Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir? En sık sorulan sorulardan birisi haline gelmiştir. Evcil köpeği olan herkes, evcil hayvanla ilgili olası sağlık sorunlarına karşı her zaman tetikte olması gerektiğini bilir. İnsanlar gibi evcil hayvanlar da hastalığı tetikleyebilen bakteri ve mantar gibi enfeksiyona neden olan ajanlara maruz kalır. Bunlar arasında göz bölgesinde bir iltihap olan konjonktivit de vardır. 

Köpek konjonktiviti nedir?

Köpeklerde konjonktivit, köpeklerin göz bölgesinde, özellikle göz kapaklarını kaplayan mukozada ve gözün konjonktiva adı verilen beyaz kısmında meydana gelen bir iltihaptır. Vücudun bu kısmı gözleri koruma işlevi görür. Etkilendiğinde büyük rahatsızlığa neden olmasının yanı sıra hayvanın görüşüne zarar verebilir. Genel olarak, problemin çeşitli nedenleri olabilir. Özellikle hava kirliliğinden kaynaklanan göz kuruluğu veya kir gibi yabancı cisimlerin varlığı nedeniyle göz tahrişi ana nedenlerdir. Dikkat çekicidir ki, insanlarda da konjonktivit ile ilgili sorunlar olsa da bunlar farklı hastalıklardır. Evcil hayvandan sahibine ve bunun tersi şekilde bulaşma ihtimali yoktur. Kökeni ne olursa olsun, uygun şekilde tedavi edilmezse konjonktivit evcil hayvanda körlüğe bile neden olabilir. Bu nedenle semptomların farkında olmak önemlidir.

Köpek konjonktivit türleri

Genellikle sadece köpek konjonktivitiyle karakterize olmasına rağmen, hastalığın nedenine ve şekline göre adlandırılan birkaç alt kategorisi vardır. 
Bunlar arasında:

  • Alerjik
  • Alerjik konjonktivit, evcil hayvanı tahriş edebilecek maddeler veya ürünlerle temas ettiğinde vücudun verdiği tepkiden kaynaklanır. 
  • Genel olarak, alerjiye şunlar neden olabilir:
  • Polen
  • Akarlar
  • Genel olarak kir
  • Böcek ısırığı
  • Temizlik ürünleri
  • Bitkilerle temas.
  • Bir alerjiye yanıt olarak, köpeğin vücudu konjonktivit gelişimini uyarabilir.

Bakteriyel ve Mantar

Adından da anlaşılacağı gibi bakteri veya mantar konjonktivitine bakteri veya mantar neden olur. Genellikle bu organizmaların bulaştığı nesnelerle veya köpekler arasındaki temastan kaynaklanır ve göz bölgesinde çoğalmasıyla kendini gösterir. Viral konjonktivit, bazı virüslerin oluşturduğu enfeksiyondan kaynaklanır. Genel olarak, köpeklerin solunum ve oküler sistemini etkileyen bir hastalık olan distemper gibi diğer viral hastalıkların ikincil tezahürüdür. 
Bu nedenle sıklıkla diğer hastalıkların belirtileri arasında yer alır.

Keratokonjonktivit

Kuru göz sendromu olarak da adlandırılan Keratokonjonktivit, gözyaşı bezlerinin ve göz yapısının diğer kısımlarının iltihaplanmasından kaynaklanır. Bu meydana geldiğinde, genellikle gözyaşı üretiminde yetersizliğe neden olur ve bu da hayvanın gözlerinin kurumasına neden olabilir. Göz kuruluğu durumunda, keratokonjonktivitin, yani oküler yapının kuruluğundan kaynaklanan konjonktivitin ortaya çıkma olasılığı vardır.

Yenidoğan

Yenidoğan konjonktivit, bir hayvanın yaşamının ilk günlerinde ortaya çıkan bir konjonktivittir. Evcil hayvanın göz kapaklarını ilk kez açmasından önce veya sonra ortaya çıkabilir ve genellikle bakteri veya virüs enfeksiyonu ile ilişkilidir.

Foliküler

Foliküler konjonktivit, gözlerin içinde lenfoid adı verilen hücrelerin iltihaplanması olduğunda ortaya çıkan konjonktivittir. Bu durumlarda göz kapağının iç dokusunu değiştirebilen bölgede şişlik ve kızarıklık olur.

Köpek nasıl enfekte olur?

Bir köpeğin kirle doğrudan temas gibi basit nedenlerden bakteri gibi mikroorganizmalardan kaynaklananlara kadar, konjonktivit ile bulaşmasını sağlayan farklı yollar vardır. Hayvanlarda, insanlarda meydana gelen konjonktivitten farklı olarak, enfeksiyonun bir hayvandan diğerine bulaşması yaygın değildir.

Köpeğin konjonktivit olduğu nasıl anlaşılır?

Diğer hastalıklar gibi konjonktivitin de sorunun başlangıcını gösteren bazı belirtileri vardır.
Genel olarak, ana semptomlar şunlardır:

  • Kırmızı gözler;
  • Şişme;
  • Göz salgısı;
  • Kaşıntı;
  • Göz kapaklarını açık tutma zorluğu;
  • Sürekli göz açıp kapama;
  • Işık hassaslığı. 

Konjonktivit olan köpeğe nasıl bakılır?

Köpek konjonktivitinin tedavisi genellikle basittir. Göz damlası veya antibiyotik uygulanması veya evcil hayvanın gözlerinin örneğin tuzlu su ile uygun şekilde temizlenmesinden oluşur. Genel olarak tedavi evcil hayvanın klinik durumuna göre değişir ve sadece bir veteriner tarafından yapılabilir. 

Köpek konjonktivitinde en iyi göz damlası hangisidir?

Damlalar, genellikle iltihaplanma ilerlemediğinde, hafif köpek konjonktivit vakalarında kullanılır. 
Genel olarak ürün, evcil hayvanın gözlerini nemlendirme, tahrişi azaltma ve salgıları gidermeye yardım eder.
Genellikle günde 2-3 kez olmak üzere doğrudan göze uygulanmalıdır. Kullanım sıklığı köpeğin büyüklüğüne ve ayrıca klinik tabloya göre değişebilir.
Farklı göz damlası türleri vardır ve evcil hayvanınız için hangisinin en iyi olduğunu yalnızca veterineriniz size söyleyecektir. 
Durumun kötüleşmemesi ve istenmeyen etkilerin olmaması için kullanımın sadece veteriner hekim gözetiminde yapılması dikkat çekicidir.

Köpek konjonktiviti için en iyi antibiyotik hangisidir?

Antibiyotikler genellikle sorunun en şiddetli vakalarında, iltihaplanma ilerlemişken kullanılır. Konjonktiva iltihabını azaltmayı amaçlarlar ve genellikle merhem şeklindedirler. Antibiyotik tedavisi sadece kalifiye bir profesyonelin rehberliğinde yapılmalıdır.

Köpek konjonktiviti nasıl belirlenir?

Evcil hayvanınızın gözlerini açmada zorluk gibi konjonktivit semptomları varsa, doğru teşhisin konabilmesi için onu veterinere götürmeniz önemlidir.
Genel olarak veteriner evcil hayvanı değerlendirecek ve gerekirse sorunun nedenlerini daha kesin olarak belirlemek için bazı testlerin yapılmasını isteyecektir.
Onay için yapılabilecek testlerden bazıları şunlardır:
Schirmer Testi: Gözyaşı testi olarak da bilinen Schirmer testi, konjonktivit teşhisi için kullanılan yöntemlerden biridir.
Teknik, hayvanın ürettiği gözyaşı miktarının yeterli olup olmadığını veya herhangi bir değişiklik olup olmadığını değerlendirmekten ibarettir.
Bunu yapmak için veteriner, evcil hayvanın alt göz kapaklarına 5 dakika boyunca bir kâğıt şeridi yerleştirir.
Bu süreden sonra şeritler çıkarılır ve kâğıdın ıslak olan kısmına göre üretim seviyesi ölçülür.

Oküler biyomikroskopi

Oküler biyomikroskopi, biyomikroskop yardımıyla hayvanın gözünün incelenmesinden oluşur. Bu cihaz, gözün hem ön segmentini (kornea, iris, siliyer cisim, aköz hümör ve lens) hem de arka segmenti (vitreus hümörü, retina ve koroid) analiz etmeyi mümkün kılar.

Köpeklerde konjonktivit önlenebilir mi?

Evet. Genel olarak köpek konjonktivitinin önlenmesi hem hayvan hem de sahibi için temel temizlik uygulamaları ile yapılabilir. Sorundan kaçınmanın ana yolları genellikle şunlardır:

  • İyi hijyen alışkanlıklarını koruyun,
  • Göz çevresinin bakımı ve hijyeni, konjonktivitin önlenmesinde önemli bir faktördür.
  • Örneğin, bölgede bakteri üremesi olmaması için evcil hayvanın gözlerini her zaman temiz tutmak önemlidir.
  • Ek olarak, hijyeni daha da yoğunlaştırmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için, hayvanın yüzüne her dokunduğunuzda, ellerinizi sabun ve suyla uygun şekilde temizlemelisiniz.
  • Gözlerin yakınındaki fazla kılları kesin
  • Köpeğin gözlerinin yakınında çok tüy varsa, bu bölgedeki tüyleri kesmek gerekebilir. 
  • Bunun nedeni, saçın kir ve bakterileri tutabilmesidir. Bunlar gözle temas ederse konjonktivit gibi enfeksiyonlara neden olabilir. 
  • Veterinere sık ziyaretler
  • Yılda en az bir veteriner hekimi ziyaret etmek, evcil hayvanın sağlığını korumak için de önemlidir.
  • Bu şekilde, veteriner hayvanın genel sağlığını değerlendirmenin yanı sıra, konjonktivitin ortaya çıkması için olası riskleri değerlendirebilecektir.
  • İnsanlar gibi hayvanlar da hastalanabilir ve sahiplerinin bakımına ihtiyaç duyabilir.
  • Çok rahatsız edici bir sorun olmasına rağmen, gerekli tedavi, izleme ve bakım ile evcil hayvan genellikle iyileşir.

Sizlere bu yazımızda Köpeklerde Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?  hakkında bilgi vermeye çalıştık.

Uyarı: Lütfen bu yazının yalnızca bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın. Tüm tetkik ve tedavi yöntemlerini veteriner hekiminiz profesyonelce yapacaktır. Lütfen bu yazıyı bir tedavi yazısı olarak görmeyin. Gördüğünüz tüm semptomları veteriner hekiminize danışın.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar