MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Kepek Neden Oluşmaktadır?

11.08.2022 11:11:59

Köpek dostlarımıza bakan kişiler bir dönem illa ki köpek dostlarımızın sırtında ya da en sevdiği yatağın üzerinde bir miktar kepek görmüş olabilir. Köpek dostlarımızın kepekleniyor olması geçici bir durum olabileceği gibi birçok farklı sağlıksal sorunlara da işaret edebilir. Bu kepek durumu minik patili dostlarımızı rahatsız etmediğinde kepeğin geçmesini beklemek yeterli gelebilir. Fakat kepeklenmenin sürekli olarak görülüyor olması ve köpek dostumuzu kaşındırması, köpeklerin cilt sağlığına farklı bir durum olup olmadığının göstergesi olarak nitelendirilebilir. Bu içeriğimizde köpek dostlarımızda kepeklenme sebepleri ve kepeklenmeye karşı alınan çözümler hakkında çok detaylı bilgilere sahip olacaksınız.

Köpeklerde Kepeklenme Nasıl Olur? İşte Tüm Detaylar...

"Köpeğimde kepeklenme neden oluştu?" sorusu tüm hayvanseverlerin merak ettiğini net bir şekilde biliyoruz. Çünkü köpek dostlarımızın tüylerinde kepeklenme tam olarak insandaki ile aynı şekilde gerçekleşmektedir. Ölü cilt hücreleri yerinden düşerken saça tutunmaktadır. Ayrıca biz insanlarda kepeklenme saçlarda görülürken köpek dostlarımızda sırt bölgesinde meydana geliyor. Özellikle de kuyruklarının başlangıç kısmı üzerinde yoğun kepeklenme görülmesi mümkündür. Minik patili dostlarımızın yatmayı ve oturmayı çok sevdiği yerlerde kepek görmeniz çok normal bir durumdur. Kepeği bilimsel ismi ise seboreik dermatittir. Köpek dostlarımızın cildi esnek ve nemli yağ olan sebumu üreten sebasöz bezler bulunur. Bu bezler çok fazla sebum ürettiğinde ise cilt üzerinde dengesizlik meydana gelebilmektedir.

Köpeklerde Kepeklenmeye Ne Sebep Olur?

Köpek dostlarımızın derilerinde kepeklenme ile birçok farlı sebebe bağlı olarak meydana gelmektedir. Bunun yanında ırk farkı olmadan tüm köpek dostlarımızda kepeklenme meydana gelebilmektedir. Kepeklenmenin ana sebeplerinden birisi de genetiktir. Özellikle West Highland, Cocker Spaniel gibi köpek dostlarımızda görülür. Golden Retriever, Cavalier King Charles Spaniel ve Yorkshire Terrier gibi köpek cinslerinde de derinin pul pul olması ile balık pulu hastalığına bağlı olarak gelişen kepeklenme meydana gelebilmektedir. Ancak bunların dışında çeşitli sağlık faktörleri ve çevresel konulara bağlı olarak da kepeklenme meydana gelmektedir.

Kuru Hava Kepek Yapabilir

Tıpkı biz insanların cildinde olduğu gibi köpek dostlarımızın cildinde de özelllikle de havanın daha kuru olmuş olduğu kış aylarında cilt kuru kalmaktadır. Üstelik klima ya da doğal gaz gibi kullandığımız bazı soğutucu ve ısıtıcılar havanın daha da kurumasına sebep oluyor. Eğer yalnızca kış aylarında köpek dostlarımızda kepeklenme görüyor iseniz bunun ana sebebi havanın kuru olması olabilir.

Bunun dışında parazitler de kepeklenme yapabilir. Obezite ve beslenme, cilt enfeksiyonları, alerjiler hormon dfengesi, idiyopatik sebore gibi durumlar kepeklenmeye sebep olur.

"Köpeğimde kepek var ne yapmalıyım?" sorusu ile gelecek farkındalık, hemen korkulacak bir durum değildir. Dönem dönem hafif kepeklenme gayet olağan bir durumdur. Ancak aşırı kepeklenme, tüy kaybı gibi durumlarda derhal veteriner hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bizi takip etmeyi unutmayın.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar