Köpeklerde kabızlık tıpkı biz insanlarda olduğu gibi yaşam kalitesini aşağıya çekerek bu minik dostlarımızın yaş ya da ırk fark etmeksizin hepsinin başına gelebilecek istenmeyen bir rahatsızlık durumudur. Kabızlığın tanımına gelecek olursa, tuvalet ihtiyacının giderilmesinde zorlanma, kuru ve sert dışkılama ve bunu yaparken zorlanma olarak tanımlayabiliriz. Köpeklerde, kedilere nazaran daha sık görülen bir durumdur. Kimi zaman bizim müdahalemizle birkaç gün içerisinde dışkılama normale dönebildiği gibi kimi zaman veteriner hekim kontrolü gerektirebilir.
Köpeklerde Kabızlığı Tetikleyen Faktörler
Genelde dostunuz bu sorunla beslenmeye bağlı nedenler yüzünden maruz kalabilir. Düzensiz ve içeriği sabit kuru beslenmeler kabızlık riskini artırır. Yetersiz lif, az sıvı tüketimi, kuru mamanın farklı besinlerle desteklenmemesi başlıca sebepleridir. Ayrıca yutulan yabancı cisimlerde beslenme olmasa da kabızlığa yol açabilir. Köpekler obur canlılar olup, önlerine ne geçerse kemirme, ısırma ve hatta yutma eğilimi gösterirler. Az su içmeleri de kabızlığın başlıca aktörlerinden birisidir.
Köpeklerde kabızlık konusunu sadece beslenmeye bağlamak yanlış olacaktır. Yeteri kadar hareket etmeyen ve enerjisini atmayan köpeklerde de bu durum sıklıkla görülür. Aşırı kilo alımı, yaşlanma bu dostlarımızın hareket seviyesini düşürür. Bu nedenle metabolizma yavaşlar ve bağırsak, sindirim sistemli hareketleri de azalarak işlevini yeteri kadar yerine getiremez. Tüm bunların dışında yaşından bağımsız bazı duygusal köpeklerin onların dışında gelişen bazı olaylara karşı verdiği tepkiler, duygusal ve stres açısından yüklenmesine ve kabız olmasına yol açabilir. Tüm bu olayların dışında herhangi bir sağlık sorunu yaşaması neticesinde kabızlık çekiyor olması ise kesinlikle en kısa sürede veterinere giderek profesyonel destek almanızı gerektirir.
Köpeklerde Kabızlık Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Bol Sıvı Tüketimi: Köpeğinize yeterince su vermek, kabızlığı hafifletebilir. Su, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Kuru mama kabının yanında mutlaka taze su bulundurmalısınız. Köpekleri su içmeleri konusunda teşvik etmelisiniz.
Yüksek Lifli Yiyecekler: Köpeğinize yüksek lif içeriğine sahip besin veya farklı yiyecekler verebilirsiniz. Bu, sindirimini destekleyerek düzgün çalışmasına yardımcı olur.
Uygun Kuru Mama Seçimi: Dostlarımızın ırkına ve yaşına bağlı uygun mama seçimi yapın. Eğer hassas bir sindirim sistemine sahipse, bazı mama içeriklerine karşı reaksiyon gösteriyorsa, ona en uygun içerikte ve besin değerlerine sahip mamayı, gerekirse veterineriniz tavsiyesi ışığında bulmaya çalışın.
Egzersiz ve Oyun: Köpeğinizi düzenli olarak yürüyüşe çıkarmak, bağırsak hareketlerini teşvik edebilir. Bol bol koşmaları, oyuncaklarla oynamaları hem stres seviyesini azaltırken hem de sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Unutmayın ki yorgun köpekler her zaman sağlıklı köpeklerdir.
Uzman Veteriner Desteği: Eğer kabızlık sorunu ciddileşirse veya uzun süre devam ederse, mutlaka bir veterinerden yardım alın.