Beslenme tüm canlılarda olduğu gibi evcil dostlarımızın büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için oldukça önemlidir. Tükettiklerini yiyecekler, iç hastalıklardan korumasından, cilt ve tüy sağlığına kadar hemen hemen köpeklerimizin yaşamı boyunca rahatsızlıklara karşı dirayetli ve güçlü bir duruş göstermesinin altında yatan en önemli faktördür. Dengeli beslenme, yaşına, ırkına ve yaşam ortamına uygun bir beslenme programı onlar için düzenlememiz gereken birincil görevlerimizden birisidir. Fakat kimi zaman iştahsızlıkla alakalı oldukça fazla sorun yaşamamız, problemlerin altında yatan nedenleri irdelememiz gerektiğini bize göstermektedir.
Eğer evcil dostunuz normalin dışında yemek yeme eğilimi gösteriyorsa onu göz hapsine almanızda fayda var. Mutlaka bir şeylerin ters gittiği ve buna neden olan durumun ne olduğunu bulmaya çalışmalısınız. Psikolojik sebeplerden olabileceği gibi herhangi bir hastalık durumunda da evcil dostlarımız yeme alışkanlıklarında değişiklik gösterebilir ki bu ölümcül bile olabilir.
Köpeklerde İştahsızlık Sebepleri
Yetersiz Beslenme
Yeni doğan köpeğin 2 aya kadar beslendikten sonra normal mama ile beslenme programına başlaması gerekir. Yavru, yetişkin, kısırlaştırılmış, yaşlı köpeklerin besin programları farklı olmakla birlikte ırklarına bağlı olarak, günlük aktiviteleri ve enerji ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır. Mama seçiminde ve günlük programında içerdiği yaş, protein ve ona uygun enerji ihtiyacına bağlı olarak karbonhidrat seviyesini dengelemek ne eksik ne fazla almasını sağlamak adına dengeyi korumamız gerekir.
Hastalık Hali
İştahsızlık kimi zaman bazı iç hastalıkların habercisi olabilir. Dikkat edilmediği ve kontrollerin yapılmaması halinde ölüme kadar sürükleyici olabilmesi yüksek bu durumda acil önlemler almak mühimdir. Ciğer, böbrek, kalp yanı sıra gribal enfeksiyonlara bağlı, yüksek ateş, ağrı, stres ve depresyon gibi durumlarda evcil dostlarımızın iştahının azalmasında oldukça etkili durumlardır. Eğer hastalıklara bağlı olarak veteriner kontrolü sonrası verilen ağrı kesiciler, antibiyotiklerde köpeklerde iştahın azalmasına sebebiyet verebilir.
Veteriner Kontrolü ve Aşılar
Bu tip durumlarda iştahsızlık normal bir durum olarak görülebilir. Fakat çok uzun sürmemesi gerekmektedir. Aksi taktirde tekrar uzman bir veteriner tarafından bilgi alınması veya muayene olması gerekebilir. İştahsızlığın ilk 2 gün sürmesi normal olarak görülmektedir. Aynı şeyi kısırlaştırma sonrası için de söyleyebiliriz. Bu tip durumlarda onun çok sevdiği ve karşı koyamadığı şeyleri beslenme programına dahil etmek daha kısa sürede toplanmasına yardımcı olacaktır.
Çevresel ve Sosyal Değişimler
Yaşadığı ortamında değişmesi, eve yeni bir insan katılması ya da yeni bir evcil hayvan sahiplenmeniz onun psikolojik olarak etkilenmesine neden olabilir. Haliyle bu da yemek düzeninde değişiklik göstererek iştahsızlığın baş göstermesinde farklı bir etken olabilir. Üzülmeye gerek olmamakla birlikte evcil dostunuz birkaç güne eski haline dönecektir.
Sürekli Aynı Beslenme Programını Uygulama
Köpeğin hep aynı tip ve değişkenlik gösterilmeden yediği programlarda onların sıkılıp kimi zaman önünde mamayı görmezden gelmesine neden olabilmektedir. Kışın beğenerek yediği kuru mamaya yazın burun kıvırabilir. Bazen onu ödüllendirmek adına ödül mamaları, konserve mamaları, et, kemik gibi diş sağlığına da iyi gelebilecek yiyeceklerle diyetlerini zenginleştirmek iştahını hep yüksek tutması konusunda faydalı olacaktır.
İştahını Kaybeden Köpek Sahiplerine Öneriler
Hastalıktan şüpheleniyorsanız mutlaka veterinere görünmeniz ve gerekli ilaç tedavisine başlamanız gerekmektedir.
Yeme alışkanlığına bağlı olarak öğünlerin saatlerini sabah öğlen akşam şeklinde düzenleyin.
Besin programlarını yaş mama ve ödül mamaları üzerine kurmayın. Bunları onu ödüllendirmek ve arada onun besin çeşitliliğini artırmak için kullanın.
Ona her zaman sevgi ve ilginizi eksik etmeyin. Irkına bağlı olarak bakımını atlamadan yapın ve üzerindeki fazla enerjiyi atması için günlük egzersizlerini ve yürüyüşlerini mutlaka yapın. Bu onun hem yorulmasını sağlarken hem de kaybettiği enerjiyi tekrar kazanması için iştahını hep açık tutacaktır.
Arada bir ev yemekleriyle onun besin programını zenginleştirin. Ev yemeklerinden kastımız ise içerisinde baharat ve acı olmayan et haşlama gibi yemeklerin suyu ve kemiği olabilir.