Köpeklerin de biz insanlar gibi uyurken horlaması ya da homurtu çıkarması sizleri şaşırtmamalıdır. Kimi köpek sahipleri bu durumdan şikayetçi ya da korkuyor olsa da sağlık sorunu habercisi olabileceği gibi yorgun bir günün ardından yaşayabileceği geçici bir durum olarak da karşınıza çıkabilir. Bunun herhangi bir problemin habercisi olabileceği gibi köpeklerin horlamasında yaşı ya da ırkına bağlı olarak her köpek özelinde görülebilir. Özellikle düz burunlu pug tarzı köpeklerin yapısal farklılıklardan dolayı nefes alışverişi biraz daha sorunlu olabilir.
Köpeklerde Olası Horlama Sebepleri
Kısa burunlu köpekler özelinde anatomik yapıları nefes sorunu ve horlamayla ilgili uyku durumları karşısında en büyük etkendir. Burun kemikleri daha kısa ve dar olan bu dostlarımızın aldıkları havanın akciğer kısmına ulaşabileceği alanın kısıtlı olması sonucu burun duvarlarına çarpan hava horlama seslerini tetikler. Dikkat ederseniz bu tip köpek ırkları ağızdan nefes almaya daha çok meyillidir. Bu durum uyanık olduklarında da nefes alıp verirken biraz homurtu çıkarmalarına neden olabilmektedir.
Normal burunlu köpeklerde ise aşırı yorgunluk tıpkı biz insanlarda olduğu gibi buna bağlı olarak sorunlu bir uyku çekmelerine yol açabilir. Bunun dışında bu dostlarımızın gün içerisinde birbirinden farklı birçok kokuyu ve yeri koklama dürtüsü de burunlarında pislik ve toz birikimine bağlı olarak tıkanmaya yol açabilir. Hastalığa bağlı olarak da bu sorunun yaşanması olasıdır. Bu tip durumlarda veteriner kontrol ve tavsiyesi çok daha önemli bir hal almaktadır. Aşırı mukoza üretimi sonucu köpeklerin horlamasında havanın ciğerlere gidiş yolunun tıkanmasının etkisi büyüktür. Horlamanın solunum yolu ve boğaz enfeksiyonuna işaret ettiği de birçok vaka sonucu saptanmıştır. En kötü senaryoda ise tümör gibi hiç istenmeyen bir hastalığın habercisi olabilmektedir.
Horlayan Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Biz insanlarda olduğu gibi uyku pozisyonu değiştirmek köpek horlamasının önüne geçebilir. Onları uyandırmadan hafif dokunuşlarla farklı bir uyku pozisyonuna geçirmek kısa süreli de olsa etkili bir çözüm olabilmektedir. Düz burunlu köpeklerde çok fazla yapabileceğiniz bir şey olmamasına rağmen veteriner kontrolleri neticesinde farklı bir sağlık sorunu olmadığından emin olmalısınız. Köpeklerin horlayarak uyumaları eğlenceli ve anı olarak biriktirilmek üzere kayda değer gelse de ciddi bir solunum problemi olabileceğini de göz ardı etmeyin. Önceleri yaşamadığınız bu durum aniden çıktıysa ve tuhaf hareketlerini gözlemliyorsanız uzman desteği almanız önemlidir. Özellikle düz burunlu olarak bilinen köpek ırklarında bu sorunla bir ömür boyu yaşamanız da olasıdır.