Köpeklerde Göz Tansiyonu Nedir? Neden Oluşur?
Köpeklerde göz tansiyonu erken teşhis ve doğru tedavi ile çözülmesi gereken bir problemdir. Teşhisi ve tedavisi yapılmayan ya da geç yapılan göz tansiyonu görme kayıplarına yol açabilir. Bu sebepten dolayı köpeklerinizde bu sağlık sorununu fark ettiğiniz zaman en hızlı şekilde veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Göz Tansiyonu
Köpeklerde glokom göz içi basıncının artmasına yol açan bir sağlık sorunudur. Göz içi basıncının artması sonucunda sinirlerde hasara yol açıyor. Bu hasardan sonra yavaş yavaş görme kayıpları başlıyor. Erken tedavi ile önüne geçmek mümkün olabiliyor.
Göz Tansiyonu Neden Oluşur?
Göz tansiyonu diğer adı ile Glakom göz içinde ki sıvının yeterince emilememesinden ortaya çıkabilmektedir. Köpeklerde glokom birincil veya ikincil glokom olarak ikiye ayrılır.
Birincil Glokom: Sağlıklı bir gözde göz içi basıncının artması durumu denilebilir. Bazı ırklarda birincil glokom daha yaygın olarak görülür. Drenaj açısındaki kalıtsal anatomik anomaliler sebebiyle birincil glokom meydana gelir. Akita, Dalmaçyalı, Norveç Elkhound, Cocker Spaniel, Chow Chow, Danua, Sibirya Kurdu, Samoyed, Bull Mastiff gibi ırklardan birincil glokom görülme ihtimali daha fazladır.
İkincil Glokom: Bir hastalığıa ya da gözde yaralanmaya bağlı olarak göz içi basıncı artması sonucunda ortaya çıkan glokom, ikincil glokom olarak ifade edilir. İkincil glokom nedenleri; Drenaj açısını tıkayan skar dokuya sebep olan göz içi iltihabı, Şiddetli göz içi enfeksiyonları Lensin öne düşmesi ve buna bağlı olarak sıvının emiliminin sağlanmaması, Tümörler, Göz içi kanama, İlerlemiş katarakt, Lenste hasar olarak ifade edilebilir.
Göz İçi Basınç Artışının Belirtileri Nelerdir?
Göz ağrısı, göz kızarıklığı, gözleri kısarak bakma, bulutlu kornea, ışıktan kaçınma, göz kırpmada zayıflama, göz kapağının hareketlenmesi, gözün beyaz kısmındaki damarlı yapının belirginleşmesi, gözde şişkinlik, görme sorunları olarak ifade edilebilir. Herhangi birini fark ettiğiniz zaman köpeğinizi bir veteriner hekime götürmeniz gerekir. Zamanında müdahale edilmeyen göz tansiyonu şiddetli ağrının yanı sıra görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle göz içi basıncına neden olan durumun en kısa sürede anlaşılması ve tedavinin başlatılması gerekir. İlaç tedavisi bu sağlık sorununda sıkça tercih edilmektedir. İlaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda ya da ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahalenin de değerlendirilmesi gerekir.