Yeni köpek sahiplenen kişilerin aklındaki ilk soru genelde eğitime ne zaman başlamalarının uygun olacağıdır. Eğer profesyonel bir destek almayacaksanız ya da daha önce bu konu hakkında tecrübeniz yok ise bu yazı tam size göre! Yavru köpeklere eğitimin başlangıç noktası çevresi ve insanlarla iletişim kurmaya başladığı anı baz alabilirsiniz. Fiziksel ve zihinsel olarak en hızlı geliştikleri dönem olması ve yeniliklere karşı aşırı meraklı olmaları kalıcı ve aranızdaki bağı güçlendirmek adına en uygun zamandır.
Adaptasyon sürecinde ona yardımcı olmak ve bu esnada ona gerekli eğitimleri vermeniz sahibi olarak zorunlu görevinizdir. Onu hem topluma kazandırmak hem de aile üyeleriyle mutlu bir yaşam sürebilmenizin anahtarıdır.
Yavru Köpeklerin Gelişim Hikayesi
Yavru köpeklerin hızlı gelişimi açısından örnek vermek gerekirse ilk doğduklarında gözleri kapalı olsa bile koku duyularını kullanarak sürünerek dahi annelerinin memesini bularak süt emme ve karınlarını doyurma refleksine sahiplerdir. 2. haftadan itibaren işitme ve görme duyularının gelişimine bağlı olarak hareket kabiliyetleri de artar. 1. Aya geldiklerinde ise artık seslere ve hareketlere tepki verebilecek seviyeye gelirler. En az bu kadar süre daha anne ve kardeşleriyle büyümeleri onların zihinsel olarak gelişiminde önemlidir.
Yavru Köpek Sahiplenme Sonrası Eğitim Süreci
Bu minik dostlarımızın hem süt emerek fiziksel gelişimlerini kaliteli şekilde sağlamaları hem de ailesinin içerisinde çok daha rahat sosyalleşmeleri adına 2 aydan sonra sahiplenmeleri gerekmektedir. Eğitimin yaşının olmaması köpek dostlarımız içinde geçerlidir. Sizinle bir araya geldiği andan itibaren temel eğitim komutlarına başlamanızda bir sakınca yoktur. Arka planda fiziksel ve zihinsel olarak gelişimleri zaten başlamış ve devam etmektedir. Ve bir şeyleri öğrenebileceği en uygun yaş aralığına da girmiştir.
Tuvalet alışkanlığını tam olarak kazandıramasanız da temelini oluşturmanız açısından önemli bir sürece giriş yapabilirsiniz. Yeni ailesi olan size alışma sürecini de eğitimin parçası olarak görebilirsiniz. Ev kurallarını öğrenmesi aile bireylerini tanıması aşı ve bakım sürecini size geldikten sonraki ilk aya yayabilirsiniz.
3 aydan itibaren temel itaat eğitimi ve tuvalet eğitimine devam edebilirsiniz. Aranızdaki bağın zedelenmesine izin vermeden, pozitif şekilde ona yaklaşarak, temel eğitimleri ve bunun yanında diğer eğitimleri verebilmeniz adına altyapı hazırlayacağınız asıl zamandır. Bu dönemde ona sık sık köpek ödül maması vermeyi ve olumlu pekiştirme yapmayı ihmal etmeyin. Aksi taktirde öğrendiklerini kalıcı hale getirmeniz zorlaşabilir. Evcil dostunuz artık 7. ayına ulaştığında ona çok daha kesin ve kati eğitimleri verebilecek seviyeye getirmiş olursunuz. Doğru egzersiz ve eğitimlerle hem onun yaşamını hem de kendi yaşamınızı daha kaliteli hale bu ve bundan sonra yaşına girene kadar başarabilirsiniz.
Eğitimin yaşı insanlarda olduğu gibi hayvanlar da her zaman sürer geç kaldık artık bir şey olmaz demeden hiçbir zaman umudunuzu ve sabrınızı kaybetmeyin. Yavru ya da yetişkin köpek fark etmeden onlara eğitim verebilir ve yeni komutlar öğretebilirsiniz. Köpeklerin zihinsel gelişimi yaşamları sona erene kadar yavaşlasa da sürmektedir. Sizin tutumunuz ve ona gösterdiğiniz sevgi önem kazanmaktadır.