MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri ve Tedavileri

10.09.2019 16:07:17

Bit, pire, kene dış parazit olarak bilinen canlıların vücut dışında deri üzerinde, tüy aralarında yaşamasına dış parazitlik denilmektedir. Parazitlik bir başka canlının vücudundan istifade ederek yaşamlarını sürdürme biçimine denilmekte olup, tüm canlıların vücut yüzeylerinde öyle ya da böyle bu şekilde yasayan canlılar bulunmaktadır. Köpeklerde parazitlik yaşamdan etkilenen canlılar olup, bu yaşamdan olumsuz yönde etkilenebilmektedirler.

Dikkat Etmeliyiz!

Köpekler her ne kadar evcil hayvan olsalar da yavruluk döneminden itibaren dış parazitlere açık pozisyondadır. Bunun sebebi ise tüylerinin dış parazitler için ideal bir yaşam yeri olmasından ileri gelmektedir. Parazit yaşamdan etkilenen köpeklerde huzursuzluk, iştahsızlık, dirençsizlik gibi davranışların görülmesi gibi tablolara oldukça sık rastlanılmakta olup, bu durumdan korunma ve bu durumlara karşı tedavi olma olasılıkları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Düzenli ve istikrarlı tedavi süreciyle çok sık dış parazite maruz kalan köpeklerde bile olumsuzluklar elemine edilebilmektedir. Bunun yanında koruyucu önlemler de köpeklerin bu olguya karşı direnç göstermesinde etkilidir. derilerinin üzerinde alerjik reaksiyon, anemi gibi ciddi hastalıklara neden olan pireler de köpeklerin sağlık durumlarını olumsuz yönde etkileyen dış parazit türlerinden birisi olup, gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.

Peki, köpeklerde dış parazit belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Köpeklerde dış parazit belirtilerini bilmek bu durumla mücadele etmede köpeklerin sahiplerine yol gösterici rol oynamaktadır. Bu nedenle köpeklerde dış parazit belirtileri ve tedavileri üzerine kurulu olan bu makalede dış parazit belirtilerinden bahsetmek açıklayıcı bir tutum olacaktır. Genellikle deride kızarıklık, tüy yapısında bozulma, tüy dökülmesi, kaşıntı gibi lokal belirtileri bulunan dış parazitler tedavi edilmediği taktirde sekonder olguların oluşmasına neden olabilir. İlk baslarda her hangi bir parazit türünden dolayı görülen lokal bulgular ilerleyen zamanlar da deri yüzeyinde yaralar, kabuklanmalar, enfeksiyonlar ve pyoderma tablosunun oluşmasına neden olabilmektedir. Bu ileri derece bulgular ise genellikle iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik gibi belirtiler olarak hissedilmektedir.

Dış parazit belirtilerinin lokal ya da ileri belirtilerinin görülmesinde parazit türü, yoğunluğu, köpeğin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörler belirtilerin şiddetlerinde belirleyici özellik taşımaktadır. Bu sebeple parazitin neden olduğu deri yüzeyindeki kaşıntı köpeğin bundan yana huzursuzlanmasına neden olacaktır. Öte yandan köpeğin üzerinde onun yaşamından istifade ederek hayatını sürdürmesi, köpeğin genel sağlık durumunda da gerilmelere sebep olabilmektedir. İşte bu sebeple köpeklerde dış parazit belirtileri ve tedavileri önem taşımaktadır. Tedavi yöntemleri konusunda koruyucu ve iyileştirici yöntemlerin akla gelmesi dış parazit mücadelesinde gerekli tutumlardır. Koruyucu tedavi yöntemleri için aşılama, özel tasma ve sık veteriner kontrolü gibi basamaklar yer alabilmektedir. Yine iyileştirici tedavide de bu köpeklerde belirli periyotlarda sağlık kontrollerinin tekrarlanarak yapılması, ense damlasının uygulanması ya da iğneyle tedavi seçenekleri gibi basamaklar şeklinde olabilmektedir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar