Minik Dostlarımız da insanlar gibi duyguları olan hayvanlardır. Duygu dünyasına sahip her canlı için geçerliliği olduğu üzere bu özellikler köpeklerde depresyona ve agresyona yol açabilmektedir. Sevimli canlılarımız da en sık görülen davranış bozukluklar şunlardır;
Agresyon Bozukluğu: Bazı dostlarımızda, olması gerekenden daha fazla saldırganlık davranışları görülmektedir. Bu tavır, tanımadıkları yabancı insanlarla ve diğer evcillere yönelebildiği gibi köpeğin kendi de yönelebilmektedir. Hatta agresif davranışlar da nesnelere zarar vermenin dışına çıkarak diğer canlıları ısırma gibi olumsuz davranışlara varabilmektedir. Bu durum köpek sahipleri tarafından köpeğin karakteri ya da cinsine göre değil de, bir davranış bozukluğu olarak algılanmalı ve de köpeğin bu bozuk olan ruh haline hemen müdahale edilmelidir.
Aşırı Kazıma İsteği
Sevimli dostlarımız, içgüdüsel olarak toprağı eşelemeye meyillidirler. Ancak bu hareketleri ısrarla ve sık sık yapıyorsa köpekte bir sorun var olduğu görülmektedir. Kazma davranışlarının çok sık tekrarlanması ve bu hareketi yaptıklarında onları durdurmaya izin vermemeleri köpeğin ileriki aşamasında saldırganlaşacağı anlamına gelmektedir.
Korku ve Kaygı Durumu
Sevimli dostlarımızın rutin olarak tekrarlanmakta olduğu ve aslında yabancı olmadığı seslere karşı aşırı duyarlı olduğunu gösteriyorsa onu takibe almak gerekmektedir. Örnek verecek olursak araba sesi gibi belirgi ama bir o kadar da olağan sesten etkilenerek saklanma istekleri ya da fazlaca havlama eğilimi göstermek bir köpeğin bazı sorunları olduğuna işaret olarak gösterilmektedir. Sevimli dostlarımızın kulakları çok keskin olduğundan dolayı ve seslere dikkat kesildikleri bilinmektedir. Ancak sesler karşısında verdikleri aşırı tepkiler travmanın izleri olmaktadır. Sevimli canlılarımız bu aşırı tepkileri kendilerini korumaya almak için gösterirler. Bunun dışında yalnız kalma ve terk edilme korkuları da sevimli canlılarımızda depresyon ve agresyon gibi olumsuz davranışlara yol açmaktadır.
Aşırı Havlama
Minik dostlarımızın içgüdüsel olarak gerçekleştirmiş oldukları bir davranış da aşırı havlamadır. Özellikle mini ırk köpeklerde çok fazla havlama eğilimi görülmektedir. Ancak bu davranış çok aşırıya kaçmaktaysa köpeğin kendisini güvende hissetmediğinden olabilir. Havlama sevimli dostlarımızda kendi sınırlarını belirleme ve yuvalarını koruma amacıyla göstermiş oldukları tepkilerdir. Bu tepkilerin oldukça fazla bir biçimde göstermesi hiçte iyiye işaret değildir.
Çözümü
Davranış bozuklukları temelde köpeğin eğitilmesinden ya da eğitim alamamasından kaynaklanabildiği gibi köpek sahiplerinin hatalı bakımlarından da köpeklerde davranış bozukluklarına yol açabilmektedir. Köpek sahiplerinin minik dostlarımızla iyi ve sağlam bir ilişki kurabilmelerinin temelinde doğru bir eğitim ve fiziki ihtiyaçlarını karşılamak kadar duygusal gereksinimlerine de karşılık vermek gerekmektedir. Köpeğin sağlıklı olmasının anahtarı ise cezalandırmamak ve kötü davranışlar göstermemektir.